Странице

петак, 13. новембар 2015.

BURGER SA SOČIVOM - BEZ MESA



SASTOJCI:

ZA MESNI DEO BURGERA : 

  • 200 g Sočiva
  • 100 g Ovsenih pahuljica
  • 2 Kašike lanenog semena
  • 2 Kašike susama
  • 1 Crni luk
  • 1 Čen Belog luka
  • 2 Kašike maslinovog ulja
  • 1\2 mlevenog kima ili kumina
  • 1 Kašičica soli
  • 1\2 Kašičice bibera
ZA 1 CEO BURGER :
  • 5 Otkoštenih maslina
  • 1 Listić sira po želji
  • 1 Kašika domaćeg ajvara
  • 1 Kašika Bello organic pavlake ili sirnog namaza
  • 1 List zelene salate
  • 1 Kajzerica Integralna (na žalost nisam našla integralnu, pa sam iskoristila običnu belu)

PRIPREMA :
Sočivo potopiti u vodu, ostaviti da odstoji preko noći kako bi skratili vreme kuvanja i umanjili dejstvo fitata.
Sutradan ocediti preostalu vodu, sočivo staviti u dublju šerpu, nasuti duplu količinu vode. I kuvati oko pola sata, dok se ne raskuva.
Kada je sočivo kuvano, ispasirati ga u pire. Nakon toga dodati iseckan crni i beli luk. Mlevene ovsene pahuljice, mleveni lan i začine. 
Susam propržiti na suvom tiganju i dodati ga u smesu. Dobro promešati i na kraju dodati maslinovo ulje, Kada se sve dobro sjedinilo, oblikovati pljeskavice i ređati na papir za pečenje. 
Peći u zagrejanoj pećnici na 200c 30-40 minuta. 

Priprema burgera:
Iseći kajzericu na pola, donju polovinu namazati pavlakom. 
Ređati masline, burger od sočiva, listić sira, ajvar, zelenu salatu, poklopiti ga odozgo. I vaš burger je spreman. :)




SOČIVO :
MOŽE DA ZAMENI MESO!
Proteini iz sočiva su vredan izvor belančevina, pa je zbog toga dobra zamena za meso. Zrna sočiva sadrže fitate, supstance koje sprečavaju apsorpciju minerala jer inhibiraju tripsin, enzim važan za dobro varenje.
Dejstvo fitata ćete znatno umanjiti ako sočivo preko noći potopite u toplu vodu. Tako će se sadržaj fitata smanjiti, pa će organizam dobro iskoristiti obilje gvožđa, magnezijuma, fosfora, molibdena, mangana, cinka i kalijuma. Bogato je vitaminima B1 i B9. Idealna je namirnica za one koji imaju velike intelektualne napore, za sportiste,vegetarijance jer se ugljeni hidrati polako razgrađuju tako da se dugo ne menja količina šećera u krvi. 
Kalorijska vrednost 100g kuvanog sočiva je 230 kcal .





Uvrstite Sočivo u Vaš nedeljni jelovnik , i uživajte u njegovim blagodetima ! 


Нема коментара:

Постави коментар