Странице

петак, 27. новембар 2015.

CIABATTA - INTEGRALNI, ITALIJANSKI, AROMATIČNI HLEB

Naime CIABATTA je tradicionalni italijanski aromatični beli hleb prvi put napravljen 1982 godine u gradu Adria u Venetu regionu severne Italije.  Insiprisana najdivnijom kuhinjom na svetu, nastao je i ovaj recept. Mala modifikacija originalnog recepta i ubacivanje integralnog brašna, neće pokvariti  savršen ukus CIABATTE. 
Aromatična CIABATTA zagolicaće Vam sva čula. 
Ovaj hleb idealan je za sendviče, odlično se kombinuje sa slanim namazima, paradajz sosom i raznim umacima.









SASTOJCI :

  • 2 Veće šolje Integralnog brašna
  • 1 Šolja belog brašna 
  • 10 Iseckanih maslina
  • 350 ml hladne vode
  • 1 Kašičica sode bikarbone
  • 5 Čena usitnjenog belog luka
  • 1/2 Kašičice origana
  • 1/2 Kašičice ruzmarina
  • 1/2 Kašičice kima
  • 1 Kašičica soli
  • 1 Kašičica šećera


Napomena : Možete staviti suvi kvasac umesto sode bikarbone, onda će hleb biti vazdušastiji

PRIPREMA :

U činiju sipatje brašno, šećer, sodu bikarbonu, so i na kraju maslinovo ulje. Mešajte dok ne napravite testo. Treba da bude lepljivo. Pokrijte vlažnom krpom i stavite 40 min da odstoji na toplom.

U naraslo brašno dodajte začine i beli luk. Specifičnost ćabate jete baš u egzotičnim sastojcima koji se brašnu dodaju.

Umešajte sve u testo, prebacite ga na nabrašnjenu radnu površinu i zabodite u njega masline. Napravite lopticu, i ostavite testo prekriveno suvom čistom krpom da odsoji sat vremena.

Kada je testo naraslo pospite po površini maslinovo ulje, oblikujte i pecite u rerni zagrejanoj na 200c 40 minuta.

Kada je ćabata pečena ostavite da se ohladi i tek onda isecite.









Prijatno ! Ili što bi Italijani rekli : 

                           ~Piacevole~






Нема коментара:

Постави коментар