Странице

четвртак, 05. новембар 2015.

DOMAĆI NAMAZ OD LEBLEBIJA

SASTOJCI :
  • 1 veća šolja leblebija 
  • 1 čen belog luka
  • 2-3 kašike limunovog soka
  • 1 kašičica soli
  • 4 kašike maslinovog ulja
  • 2 kašike proprženog susama
  • 1 kašičica kima


PRIPREMA:

Prelijte suva zrna leblebije vodom, da bude oko tri puta više nego leblebija, dodajte kašičicu sode bikarbone, I ostavite preko noći da nabubri. Ujutru procedite i isperite, dodajte u šerpu tri puta više vode, i kuvajte oko 30-40 minuta. Podtrebno je da zrna budu veoma mekana skoro na ivici raspadanja. Kad je leblebija skuvana , procedite je i nastavite postupak pripremanja namaza.
BLENDIRANJE : Sve sastojke staviti u blender, blendirati par minuta dok se ne dobije glatka struktura namaza. Rashladiti i čuvati u hladnjaku nedelju dana.

NUTRITIVNI SASTAV KUVANE LEBLEBIJA  u 100g

  • Energetska vretnost 164 kcal
  • 55-60% ugljenih hidrata
  • 20% belančevina
  • 4-5% masti
  • 5-8% biljnih vlakana

BLAGOTVORNA SVOJSTVA LEBLEBIJA
Leblebija ima duplo više GVOŽĐA od jednake količine MESA, pa se preporučuje u ishrani anemičnih osoba. Pored toga odličan je izvor kalcijuma, cinka, fosfora, magnezijuma, kalijuma, folne kiseline, bakra i proteina.
Masti koje se mogu naći u leblebiji su polinezasićene, koje su zdrave za naš organizam posebno za kardiovaskularni sistem.
Upotreba leblebija se preporučuje kod osoba sa povišenim nivoima HOLESTEROLA I TRIGLICERIDA. Kod SPORTISTA, osoba u MENOPAUZI. I kod svake osobe koja želi da očuva dobro zdravlje.


CENA LEBLEBIJA:
0,5 kg organske leblebije iznosti 350dinara.
Za pripremu namaza od leblebija koristila sam oko 200grama.

















„ Sreća leži, pre svega, u zdravlju.” – Džordž Vilijam Kurtis

Нема коментара:

Постави коментар