Странице

петак, 20. новембар 2015.

PLJESKAVICE SA PROSOM + PIRE OD ŠARGAREPE + ZELENA SALATA SA SPANAĆEM = SAVRŠEN RUČAK



SASTOJCI :

ZA PLJEKSAVICE :

  • 100gr Prosa
  • 1 Glavica crnog luka
  • 1 Čen belog luka
  • 1 Jaje
  • 3 Kašike mlevenih ovsenih pahuljica(ili integralnog brašna)
  • 450 ml vode
  • 1 Šargarepa
  • 1 Manji brokoli ili pola brokolija(usitnjenog u blenderu)
  • 50 gr Bello organic sira
  • 1 Kašičica soli
  • 1\2 kašičice bibera
  • 2 Kašike ulja 


ZA PIRE OD ŠARGAREPE :

  • 4 Velike šargarepe
  • 1 Srednji krompir
  • 3 cm dug koren svežeg đumbira
  • 4 kašike mleka
  • malo soli
  • malo šećera po ukusu (ako šargarepe nisu dovoljno slatke )

ZA SALATU :


  • 1 Glavica zelene salate
  • 2 Šake svežeg spanaća
  • 3 kašike maslinovog ulja
  • 3 kašike sirćeta (ja sam koristila BALSAMIKO SIRĆE OD MALINE)
  • 1 Kesica ORGANSKE MEŠAVINE ZAČINA ZA SALATU ALNATURA(Kupljene u DM prodavnici)
PRIPREMA :

PLJESKAVICA :

Pomešati ulje i luk, propržiti na srednjoj vatri dok ne porumeni, dodati proso i pržiti još 30 tak sekundi.
Naliti voodom i dodati pola kašičice soli. Kuvati na srednjoj vatri oko 15 minuta, dok ne dobijete gustu masu nalik palenti.
Skinuti sa vatre i dodati rendanu šargarepu, usitnjen brokoli, jaje, biber i sve dobro promešati. Vratiti na vatru i kuvati još 10 tak minuta. 
Skinuti sa vatre, dodati mlevene ovsene pahlujice kako bi se smesa zgusnula i još pola kašičice soli.
Ostaviti smesu da se ohladi oko 15 minuta.
Kada se smesa zgusnula, oblkovati pljeskavice i ređati na papir za pečenje.
Peći u zagrejanoj pećnici na 200c oko 40 minuta. Nakon 30min okrenuti pljeskavice na drugu starnu.
Kada pljeskavice porumene i postanu čvrste, izvadite ih iz rerne i poslužite uz pire i salatu. 

PIREA :

Kropmir i šargarepu iseći na tanke kolutove, đumbir na veće kockice i preliti vodom. Pa kuvati oko 20 minuta u posoljenoj vodi dok sve fino ne omekša.
Ocediti vodu, izvaditi đumbir, izgnječiti ili izmiksati pire. Zatim dodati mleko, i začiniti po ukusu. (ja sam dodala na kraju kašičicu šećera, ali sve zavisi od šargareše )

SALATE :

Oprati salatu, iseći na sitne kockice. 
Napraviti preliv : pomešati ulje, sirće, mešavinu začina, i prelijti preko salate.

Proso je jedina žitarica koja održava alkalnu vrednost organizma ! Što smo alkalniji to smo zdraviji! Zato proso uvrstite u Vašu ishranu :) 









Нема коментара:

Постави коментар