Странице

понедељак, 02. новембар 2015.

SREĆNE PLJESKAVICE SA TUNJEVINOM I OVSENIM PAHULJICAMA-POSNO



Tunjevina je izuzetno zdrava namirnica, bilo da je spremate na roštilju ili je jedete iz konzerve. Ukoliko Vam je dasadio uobičajan ukus tunjevine, evo predloga kako da napravite nešto drugačije i ukusnije. 
Tunjevina je nutritivno bogata namirnica,  jer sadrži minerale poput magnezijuma, selena, kalijuma. Osim toga sadrži velike količine vitamina B-kompleksa i omega -3 masnih kiselina koje su neophodne za zdravu ishranu.
Zbog svog sastava smanjuje simptome DEPRESIJE, ukoliko je redovno konzumirate. Jači imuni sistem, štiti srce,poboljšava zdravlje moga i ublažava bolove u zglobovima
Energetska vrednost na 100g tunjevnine iznosi 108kcal, i čak 23g proteina.



Vreme pripreme : 40 minuta
Količina za: 3 osobe 















SASTOJCI:

1 veća tunjevina sa uljem 160 g 
 Šaka svežeg spanaća 
 2 supene kašike susama
2 Kašike mlevenog lanenog semena 
100g mlevenih ovsenih pahuljica
 1 crni luk 
 2 čena belog luka
 biber po želji(pola kašičice)
1 kašičica kima 
1 kašičica sode bikarbone
1 kašika limunovg soka
voda po potrebi(oko 1dl)
 so po ukusu (pola kašičice)
 listovi zelene salate za dokoraciju


PRIPREMA  :

Dinstati crni i beli luk (na ulju od tunjevine) dok ne porumeni. Zatim dodati tunjevinu, usitnjen spanać,  laneno seme, ovsene pahuljice.
Susam kratko propržiti dok ne dobije svetlo braon boju. Zatim umešati propržen susam u smesu. Začiniti biberom, kimom i posoliti. Na kraju dodati sodu bikarbonu i limunov sok,  sve sastojke dobro promešati kako bi se sjedinili. Dozirati sa vodom po potrebi, dok ne dobijete glatku i kompaktnu smesu. 
Pre oblikovanja pljeskavica, ostavite smesu da odstoji 15 minuta.
Zatim ređati pljeskavice na papir za pečenje , i peći 30 minuta na 200c, uz okretanje posle 15 minuta pečenja.


Prijatno, uživajte u srećnim pljeskavicama ! :)

Pripremila :
Ksenija Bako
Strukovni Nutriconista-dijetetičar


Нема коментара:

Постави коментар