Странице

недеља, 20. децембар 2015.

MEDENJACI SA INTEGRALNIM I RAŽENIM BRAŠNOM

 Napokon medenjaci ! Ali sada malo drugačiji i zdraviji. Prvi put sam isprobala ovaj recept i oduševio me... Do sada sam pravila medenjake po maminom starom receptu. Pošto volim da isprobavam nove stvari, odlučila sam da napravim nešto novo i  drugačije. Ovakvi medenjaci mogu stajati veoma dugo, jer ne sadrže životinjske proizvode. Jako su ukusni, i zdraviji su od klasičnih medenjaka. 


SASTOJCI :
  • Šolja integralnog brašna 2dl
  • 2/3 Šolje raženog brašna
  • 1/3 Šolje meda
  • 1/3 Šolje ulja
  • Rendana limunova kora
  • 1/2 Kašičice sode bikarbone
  • 1 Kašičica mešavine začina za medenjake


Za ukrašavanje :
  • 1 Belance 
  • 150 gr šećera u prahu
  • Boja u prahu za kolače
  • 1/2 kašičice limunovog soka
PRIPREMA :

Pomešajte sve suve sastojke. Zatim zagrejte med i ulje i lagano umešajte u pripremljenu smesu. Mesite par minuta dok ne oblikujete čvrstu lopticu. Lopticu umotajte u plastičnu foliju i ostavite preko noći u frižideru.
Razvucite testo i modlama za medenjaka pravite različite oblike.
Ređajte ih na pleh obložen papirom za pečenje. Pecite  na 180c 10 minuta. Ostavite još 5 minuta na sobnoj temperaturi da se stegnu. Zatim ih prebacite na plastičnu tacnu.

Dekorisanje :

Kada se medenjaci ohlade, spremni su za dekorisanje. 
Penasto umitite belance, dodajte šećer, boju i malu kašičicu limunovog soka. Mutite još par minuta. Kada ste dobili glatku homogemu smesu, sipajte je u kesu za zamrzivač i isecite ćošak kako bi mogli lepo crtati po medenjacima. 


Napomena : Ako ipak želite da medenjaci budu posni i u potpunosti zdravi. Umesto ove smese za dekorisanje koristite otopljenu crnu čokoladu. Postupak je isti. 





Neka ovi medenjaci krase Vašu prazničnu trpezu !:) 

Made with love K.B. 

Нема коментара:

Постави коментар