Странице

петак, 27. новембар 2015.

CIABATTA - INTEGRALNI, ITALIJANSKI, AROMATIČNI HLEB

Naime CIABATTA je tradicionalni italijanski aromatični beli hleb prvi put napravljen 1982 godine u gradu Adria u Venetu regionu severne Italije.  Insiprisana najdivnijom kuhinjom na svetu, nastao je i ovaj recept. Mala modifikacija originalnog recepta i ubacivanje integralnog brašna, neće pokvariti  savršen ukus CIABATTE. 
Aromatična CIABATTA zagolicaće Vam sva čula. 
Ovaj hleb idealan je za sendviče, odlično se kombinuje sa slanim namazima, paradajz sosom i raznim umacima.









SASTOJCI :

  • 2 Veće šolje Integralnog brašna
  • 1 Šolja belog brašna 
  • 10 Iseckanih maslina
  • 350 ml hladne vode
  • 1 Kašičica sode bikarbone
  • 5 Čena usitnjenog belog luka
  • 1/2 Kašičice origana
  • 1/2 Kašičice ruzmarina
  • 1/2 Kašičice kima
  • 1 Kašičica soli
  • 1 Kašičica šećera


Napomena : Možete staviti suvi kvasac umesto sode bikarbone, onda će hleb biti vazdušastiji

PRIPREMA :

U činiju sipatje brašno, šećer, sodu bikarbonu, so i na kraju maslinovo ulje. Mešajte dok ne napravite testo. Treba da bude lepljivo. Pokrijte vlažnom krpom i stavite 40 min da odstoji na toplom.

U naraslo brašno dodajte začine i beli luk. Specifičnost ćabate jete baš u egzotičnim sastojcima koji se brašnu dodaju.

Umešajte sve u testo, prebacite ga na nabrašnjenu radnu površinu i zabodite u njega masline. Napravite lopticu, i ostavite testo prekriveno suvom čistom krpom da odsoji sat vremena.

Kada je testo naraslo pospite po površini maslinovo ulje, oblikujte i pecite u rerni zagrejanoj na 200c 40 minuta.

Kada je ćabata pečena ostavite da se ohladi i tek onda isecite.









Prijatno ! Ili što bi Italijani rekli : 

                           ~Piacevole~






четвртак, 26. новембар 2015.

ZDRAVIJE AMERIČKE PALAČINKE SA JABUKAMA





Ko još ne voli Američke palačinke ? Tako ukusne, mekane i sočne... Ali sve što je zdravo nije ukusno,zar ne ?!
Hm... Isprobajte ovaj recept i srušiće Vam se sve predrasude o zdravoj ishrani. Ja ih naprosto obožavam, mogu ih jesti za doručak, kao dezert ili večeru. Bez griže savesti, jer znam da jedem nešto hranljivo i zdravo, a pored svega ukusno.



SASTOJCI :

  • 100gr Integralnog brašna
  • 100gr Heljdinog brašna
  • 1 Kašičica sode bikarbone
  • 1/2 Kašičice soli
  • 2 Kašike meda
  • 2 Kašike nemasnog sira
  • 150 ml Mleka
  • 1 Jaje
  • 1 Veća Jabuka
  • 2 Kašike kokosovog ulja-može i maslinovog
  • 1/2 Kašičice cimeta
PRIPREMA :

U posudi sjediniti : brašno, sodu bikarbonu, so, cimet. Zatim dodati mleko, jaje, sir, jabuku, ulje i na kraju dodati med
Mutiti mikserom par minuta, dok se sve dobro ne sjedini.
Smesu prečnika oko 10-15 cm izliti na nauljen tiganj
Kada krenu na površini da se pojavljuju rupice, palačinku okrenite na drugu stranu. Kako bi bila obostrano pečena.
Poslužiti sa javorivm sirupom, džemom, dijetalnim kremom.  



  PALAČINKICE :) 


NJAM-NJAM...




OBAVEZNO ISPROBAJTE ! 




петак, 20. новембар 2015.

PLJESKAVICE SA PROSOM + PIRE OD ŠARGAREPE + ZELENA SALATA SA SPANAĆEM = SAVRŠEN RUČAK



SASTOJCI :

ZA PLJEKSAVICE :

  • 100gr Prosa
  • 1 Glavica crnog luka
  • 1 Čen belog luka
  • 1 Jaje
  • 3 Kašike mlevenih ovsenih pahuljica(ili integralnog brašna)
  • 450 ml vode
  • 1 Šargarepa
  • 1 Manji brokoli ili pola brokolija(usitnjenog u blenderu)
  • 50 gr Bello organic sira
  • 1 Kašičica soli
  • 1\2 kašičice bibera
  • 2 Kašike ulja 


ZA PIRE OD ŠARGAREPE :

  • 4 Velike šargarepe
  • 1 Srednji krompir
  • 3 cm dug koren svežeg đumbira
  • 4 kašike mleka
  • malo soli
  • malo šećera po ukusu (ako šargarepe nisu dovoljno slatke )

ZA SALATU :


  • 1 Glavica zelene salate
  • 2 Šake svežeg spanaća
  • 3 kašike maslinovog ulja
  • 3 kašike sirćeta (ja sam koristila BALSAMIKO SIRĆE OD MALINE)
  • 1 Kesica ORGANSKE MEŠAVINE ZAČINA ZA SALATU ALNATURA(Kupljene u DM prodavnici)
PRIPREMA :

PLJESKAVICA :

Pomešati ulje i luk, propržiti na srednjoj vatri dok ne porumeni, dodati proso i pržiti još 30 tak sekundi.
Naliti voodom i dodati pola kašičice soli. Kuvati na srednjoj vatri oko 15 minuta, dok ne dobijete gustu masu nalik palenti.
Skinuti sa vatre i dodati rendanu šargarepu, usitnjen brokoli, jaje, biber i sve dobro promešati. Vratiti na vatru i kuvati još 10 tak minuta. 
Skinuti sa vatre, dodati mlevene ovsene pahlujice kako bi se smesa zgusnula i još pola kašičice soli.
Ostaviti smesu da se ohladi oko 15 minuta.
Kada se smesa zgusnula, oblkovati pljeskavice i ređati na papir za pečenje.
Peći u zagrejanoj pećnici na 200c oko 40 minuta. Nakon 30min okrenuti pljeskavice na drugu starnu.
Kada pljeskavice porumene i postanu čvrste, izvadite ih iz rerne i poslužite uz pire i salatu. 

PIREA :

Kropmir i šargarepu iseći na tanke kolutove, đumbir na veće kockice i preliti vodom. Pa kuvati oko 20 minuta u posoljenoj vodi dok sve fino ne omekša.
Ocediti vodu, izvaditi đumbir, izgnječiti ili izmiksati pire. Zatim dodati mleko, i začiniti po ukusu. (ja sam dodala na kraju kašičicu šećera, ali sve zavisi od šargareše )

SALATE :

Oprati salatu, iseći na sitne kockice. 
Napraviti preliv : pomešati ulje, sirće, mešavinu začina, i prelijti preko salate.

Proso je jedina žitarica koja održava alkalnu vrednost organizma ! Što smo alkalniji to smo zdraviji! Zato proso uvrstite u Vašu ishranu :) 









среда, 18. новембар 2015.

SLANE GALETE SA SEMENKAMA



SASTOJCI :


  • 600g Speltinog integralnog brašna (može i bilo koje drugo brašno)
  • 200 ml Belog vina
  • 250ml Maslinovog ulja
  • 1 Kašičica sode bikarbone
  • 1 Kašičica soli
  • 2 Kašike lanenog semena
  • 2 Kašike suncokretovog semena
  • 2 Kašike susama



PRIPREMA : 

U brašno sipati, sodu bikarbonu, so mešavinu semenki i sve dobro promešati.
Zastim dodati belo vino, maslinovo ulje dodavati postepeno kako bi dobili čvrstu smesu.
Sve sastojke dobro sjediniti, mesiti testo 5 minuta. Nakon toga oblikovati loptice i ređati u aparat za galete "Bakin kolač" . 
Vaditi jednu po jednu galetu i uživatiu ukusu.
Ove galete ne samo što su ukusne već sadrže i znatnu količni biljnih vlakana.

BILJNA VLAKNA:
Biljna vlakna su delovi biljke koji ne podležu varenju - nerastvorljiva ili se vare samo delimično - rastvoriljiva Sastoje se od raznih polisaharida (složeni ugljeni hidrati): celuloze, biljnih smola, pektina, agara, 
Biljna vlakna se nalaze u žitaricama, voću, povrću, mekinjama...

  • Rastvorljiva biljna vlakna se rastvaraju u vodi i formiraju gel u kontaktu sa tečnošću.Gel ima sposobnost da za sebe veže toksine unete hranom, kao i višak holesterola i masti, koje se zahvaljujući njima izbacuju iz organizma . Dobri izbori su: pšenica, ovas,grašak, narandža, zeleno lisnatno povrće, banana, brokoli.

  • Nerastvorljiva biljna vlakna ona apsorbuju vodu i otklanjaju čvrste otpadne materije nastale u procesu varenja iz creva. Nerastvorljiva biljna vlakna bubre i postaju nekoliko puta teža. Tako dolazi do povećanja crevnog sadržaja i boljeg pražnjenja creva.Ima ih u integralnom pirinču i integralnim žitaricama, ali i u voću i povrću, posebno u kori. Iste namirnice najčešće imaju obe vrste vlakana. 

Ako odlučimo da povećamo unos biljnih vlakana, neophodno je povećati i unos vode.  Kako bi bolje iskoristili i rastvorljiva i nerastvorljiva biljna vlakna, koja smo uneli.

Osnovna uloga vlakana u organizmu jeste :

  •  održavanje dobrog zdravlja
  •  prevencija kardiovaskularnih oboljenja
  •  snižavaju holesterol
  •  stabilizuju šećer u krvi
  •  sprečavaju opstipaciju
  •  prevencija karcinoma dojke, debelog creva.
  •  prevencija gojaznosti



Povećajte unos dijetalnih vlakana u svakodnevnoj ishrani, i uverite se u njihovo blagotvorno delovanje ! 






уторак, 17. новембар 2015.

HELJDINA TESTENINA SA POVRĆEM U SLATKO-KISELOM SOSU


SASTOJCI :

  • 300g Heljdine testenine
  • 1 Veća šargarepa
  • 1 Manji karfiol
  • 500ml Paradajaz sosa
  • 2 Čena belog luka
  • 2 Kašike maslinovo ulja
  • Vezica peršunovog lista
  • 2 Kašike proprženog susama
  • Šaka suvog grožđa
  • 1 kašičica cimeta
  • So po ukusu 
  • 1 Kašičica šećera

PRIPREMA :

Povrća: Oprati, oljuštiti i usitniti povrće. Povrće je kuvano u aparatu za kuvanje na pari oko 15 minuta. Isti efekat možete postići ako kuvate u posudi za kuvanje na pari. 

Sosa : Usitniti beli luk i kratko ga propržiti na maslinovom ulju, sa cimetom dok ne porumeni. Nakon toga dodati paradajz sos, suvo grožđe, šećer,so i kuvati 10 minuta na tihoj vatri. Kada je sos pri kraju dodati peršunovo lišće. 

Testenine: Sipati testeninu u ključalu vodu i kuvati oko 8 minuta, kada je gotova, procediti i isprati hladnom vodom. 

Serviranje: Sipati testeninu u duplju posudu, dodati sos, povrće i sve dobro promešati. Odozgo posuti proprženim susamom(na suvom tiganju) kako bi postigli neverovatan ukus. Dekorisati peršunovim listom. 


Uživajte u zdravom obroku i očaravajućem ukusu! :) 


понедељак, 16. новембар 2015.

BELO MESO SA POVRĆEM U TEGLICI



SASTOJCI :
Potrebna količina namirnica za dve tegle.

  • 1\2 Pilećih grudi
  • Manja vezica brokolija
  • 2 Srednje Šargarepe
  • 1 Šolja kukuruza šećerca
  • 1 Šolja kuvanog integralnog pirinča
  • 2 Kašike maslinovog ulja
  • 1 Kašika mlevenog kima
  • So po potrebi


Za preliv od jugurta:

  • 250 ml Bello organic jogurta
  • 1 Kašika maslinovog ulja
  • 1 Kašika limunovog soka
  • 1\2 Kašičice soli
  • 1\2 Kašičice bibera
  • 1\2 Šećera
  • 1\2 Kašičice rena
  • 1\2 Kašičice belog luka u prahu
  • 1\2 Kašičice origana
PRIPREMA : 
Mesa
Iseći pileće grudi na tanke šnicle. Postaviti ih na papir za pečenje, nauljiti svako parče maslinovim uljem i posoliti. Zatim utrljati mleveni kim sa jedne i sa druge strane. Kada je meso upilo sve sastojke, preklopiti papir za pečenje i dobro ga izlupati oklagijom kako bi se začini ravnomerno rasporedili.
Dinstati na zagrejenom tiganju oko 10-15min uz dodavanje vode po potrebi. 
Kada je meso gotovo iseći ga na sitne kockice.

Povrća:
Povrće je pripremljeno u aparatu za kuvanje na pari. 
Neophodno je povrće oprati,usitniti i staviti da se kuva na pari oko 20min. 

Integralnog pirnča:
Pirinač je takođe kuvan na pari, oko 40 min .Ali može se kuvati i u šerpi u odnosu 1:3(Pirinač:Voda) oko 30 min.

Preliva:
Sve sastojke dobro sjediniti, i ostaviti preliv da odstoji u frižideru oko 30min. Smesu ravnomerno podeliti u dve tegle pre serviranja.

SERVIRANJE :
U teglu prvo sipati preliv od jogurta. Zatim ređati red belog mesa, brokolija, šargarepe, pirinča, kukuruza.


Najukusniji obrok za poneti. Idealan kako za ručak tako i za večeru.

Prijatno ! :)








петак, 13. новембар 2015.

BURGER SA SOČIVOM - BEZ MESA



SASTOJCI:

ZA MESNI DEO BURGERA : 

  • 200 g Sočiva
  • 100 g Ovsenih pahuljica
  • 2 Kašike lanenog semena
  • 2 Kašike susama
  • 1 Crni luk
  • 1 Čen Belog luka
  • 2 Kašike maslinovog ulja
  • 1\2 mlevenog kima ili kumina
  • 1 Kašičica soli
  • 1\2 Kašičice bibera
ZA 1 CEO BURGER :
  • 5 Otkoštenih maslina
  • 1 Listić sira po želji
  • 1 Kašika domaćeg ajvara
  • 1 Kašika Bello organic pavlake ili sirnog namaza
  • 1 List zelene salate
  • 1 Kajzerica Integralna (na žalost nisam našla integralnu, pa sam iskoristila običnu belu)

PRIPREMA :
Sočivo potopiti u vodu, ostaviti da odstoji preko noći kako bi skratili vreme kuvanja i umanjili dejstvo fitata.
Sutradan ocediti preostalu vodu, sočivo staviti u dublju šerpu, nasuti duplu količinu vode. I kuvati oko pola sata, dok se ne raskuva.
Kada je sočivo kuvano, ispasirati ga u pire. Nakon toga dodati iseckan crni i beli luk. Mlevene ovsene pahuljice, mleveni lan i začine. 
Susam propržiti na suvom tiganju i dodati ga u smesu. Dobro promešati i na kraju dodati maslinovo ulje, Kada se sve dobro sjedinilo, oblikovati pljeskavice i ređati na papir za pečenje. 
Peći u zagrejanoj pećnici na 200c 30-40 minuta. 

Priprema burgera:
Iseći kajzericu na pola, donju polovinu namazati pavlakom. 
Ređati masline, burger od sočiva, listić sira, ajvar, zelenu salatu, poklopiti ga odozgo. I vaš burger je spreman. :)




SOČIVO :
MOŽE DA ZAMENI MESO!
Proteini iz sočiva su vredan izvor belančevina, pa je zbog toga dobra zamena za meso. Zrna sočiva sadrže fitate, supstance koje sprečavaju apsorpciju minerala jer inhibiraju tripsin, enzim važan za dobro varenje.
Dejstvo fitata ćete znatno umanjiti ako sočivo preko noći potopite u toplu vodu. Tako će se sadržaj fitata smanjiti, pa će organizam dobro iskoristiti obilje gvožđa, magnezijuma, fosfora, molibdena, mangana, cinka i kalijuma. Bogato je vitaminima B1 i B9. Idealna je namirnica za one koji imaju velike intelektualne napore, za sportiste,vegetarijance jer se ugljeni hidrati polako razgrađuju tako da se dugo ne menja količina šećera u krvi. 
Kalorijska vrednost 100g kuvanog sočiva je 230 kcal .





Uvrstite Sočivo u Vaš nedeljni jelovnik , i uživajte u njegovim blagodetima ! 


понедељак, 09. новембар 2015.

DOMAĆA VISOKOPROTEINSKA ČOKOLADICA







SASTOJCI:

  • 1 Šolja za kafu suvih brusnica
  • 1\2 Šolje mleka ili vode po želji
  • 1,5 Šolja badema ili ovsenih pahuljica
  • 1 Šolja surutke u prahu(sa ukusom vanile)
  • 1 Kašika kakao praha
  • 1 Kašičica cimeta
PRIPREMA :

Obložite manji pleh za pečenje papirom i podmažite ulje. Bademe stavite u blender i miksujte dok se ne napravi prah. Dodajte voće, surutku, mleko, kakao, cimet. Miksujte dok se voće lepo ne isecka i dok se sastojci ne sjedine. Sipajte smesu u pleh. Preko smese postavite nauljen papir, kako bi smesa u plehu bila ravna. Stavite u zamrzivač preko noći. Kad se smesa stegla izvadite na dasku za sečenje i isecite jednake čokoladice.



PROTEINSKA ČOKOLADICA SADRŽI:
  • 250 kcal po porciji
  • 17g proteina 
  • Visok sadržaj dijetalnih vlakana
  • Vrhunski ukus
Svaka proteinska čokoladica sadrži 17g proteina i to iz tri izvora : proteini surutke, proteini mleka i proteini iz badema.
Ovakav sastav doprinosi rastu i održavanju kvalitetne mišićne mase. U ovoj ukusnoj čokoladici možete da uživate u bilo kojem delu dana, a svom organizmu ćete pružiti odličnu nutritivnu podršku. 
Idealna za nadoknadu ugljeno hidratnih rezervi nakon treninga, kao i za obnavljanje mišićne mase.

PREDNOSTI DOMAĆE PROTEINSKE ČOKOLADICE ?
  • Znatno niža cena. Prosečna cena industrijske proteinske čokoladice iznosi oko 200 dinara.
Dok domaću možete napraviti po znatno nižoj ceni:
  • 100 suvog voća iznosi  82,7 din
  • 100g sirovog badema 195 din
  • 200 g surutke 54 din
  • 50g kakao praha 20 din
SVE UKUPNO : SAMO 351 DINAR za 6 čokoladica ! 
  • Bez aditiva, konzervansa, veštačkih boja.
Napomena : Sve sastojke kupovati u bio špajzu jer je najjeftinije.


Da li još čekate da napravite svoju prvu protenisku čokoladicu ? 


петак, 06. новембар 2015.

ZDRAVI MAFINI SA BANANOM BEZ ŠEĆERA



SASTOJCI:

  • INTEGRALNO BRAŠNO 1,5 šolja
  • PRAŠAK ZA PECIVNO 1 kašičica
  • SODA BIKARBONA pola kašičice
  • MED 2-3 kašike
  • JAJE 1 kom.
  • JOGURT Bello organic 1 kom
  • BANANE 2 kom.
  • CRNA ČOKOLADA SA 70% kakaa 50g
  • ŠLAG 100G
  • SMRZNUTO VOĆE 2 kašike
PRIPREMA
Umutiti jaje sa medom, mlekom i bananom.
Pomešati brašno, sodu bikarbonu, prašak za pecivo, so.
Sjediniti sve sastojke varjačom, laganim mešanjem, Dodati naseckanu crnu čokoladu.
Peći u zagrejanoj pećnici 20min na 200c. Smesa je dovoljna za 12 mafina.
Kad se mafini ohlade, Čvrsto umutiti šlag i dodati voće koje je pre toga otopljeno na sobnoj temperaturi. Filovati i ukrašavati mafine po želji.


Zasladite i ulepšajte sebi dan ovom divnom poslasticom! 





четвртак, 05. новембар 2015.

DOMAĆI NAMAZ OD LEBLEBIJA

SASTOJCI :
  • 1 veća šolja leblebija 
  • 1 čen belog luka
  • 2-3 kašike limunovog soka
  • 1 kašičica soli
  • 4 kašike maslinovog ulja
  • 2 kašike proprženog susama
  • 1 kašičica kima


PRIPREMA:

Prelijte suva zrna leblebije vodom, da bude oko tri puta više nego leblebija, dodajte kašičicu sode bikarbone, I ostavite preko noći da nabubri. Ujutru procedite i isperite, dodajte u šerpu tri puta više vode, i kuvajte oko 30-40 minuta. Podtrebno je da zrna budu veoma mekana skoro na ivici raspadanja. Kad je leblebija skuvana , procedite je i nastavite postupak pripremanja namaza.
BLENDIRANJE : Sve sastojke staviti u blender, blendirati par minuta dok se ne dobije glatka struktura namaza. Rashladiti i čuvati u hladnjaku nedelju dana.

NUTRITIVNI SASTAV KUVANE LEBLEBIJA  u 100g

  • Energetska vretnost 164 kcal
  • 55-60% ugljenih hidrata
  • 20% belančevina
  • 4-5% masti
  • 5-8% biljnih vlakana

BLAGOTVORNA SVOJSTVA LEBLEBIJA
Leblebija ima duplo više GVOŽĐA od jednake količine MESA, pa se preporučuje u ishrani anemičnih osoba. Pored toga odličan je izvor kalcijuma, cinka, fosfora, magnezijuma, kalijuma, folne kiseline, bakra i proteina.
Masti koje se mogu naći u leblebiji su polinezasićene, koje su zdrave za naš organizam posebno za kardiovaskularni sistem.
Upotreba leblebija se preporučuje kod osoba sa povišenim nivoima HOLESTEROLA I TRIGLICERIDA. Kod SPORTISTA, osoba u MENOPAUZI. I kod svake osobe koja želi da očuva dobro zdravlje.


CENA LEBLEBIJA:
0,5 kg organske leblebije iznosti 350dinara.
Za pripremu namaza od leblebija koristila sam oko 200grama.

















„ Sreća leži, pre svega, u zdravlju.” – Džordž Vilijam Kurtis

среда, 04. новембар 2015.

ORGANSKI BESKVASNI HLEB OD SPELTINOG BRAŠNA


SASTOJCI:

  • 500g brašna od spelte
  • 1,5 dl kisele vode
  • 1,5 dl bello organic jogurta
  • 1 domaće organsko jaje
  • 1 kašičica sode bikarbone
  • 2 supene kašike maslinovog ulja
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašičica šećera
  • 3 supene kašike izmešanih semeniki : susam, suncokret, lan i bundeva
  • 1 kašika ovsenih pahuljica
PRIPREMA :

U brašno sipati sodu bikarbonu, so, šećer, mešavinu semenki i sve dobro promešati. Zatim dodati jogurt, kiselu vodu, maslinovo ulje i jaje. Mesiti par minuta kako bi se sve dobro sjedinilo. Kada je testo dobro izmešano oblikovati hleb. Zatim neophodno je iseći  ga vertikalno po porvšini kako bi vazduh mogao da cirkluiše. Posudi po hlebu ovsene pahuljice, kao bi lepše izgledao.
Peći na papiru za pečenje ili u nauljenoj tepsiji. U zagrejanoj pećnici na 200c oko 40 minuta.

ZAŠTO BEZ KVASCA ?

Osobama koje pate od Kandidijaze i Hellicobacer pylori, preporučuje se da izbegavaju belo brašno i kvasac. Jer izaziva razvoj gljivica i bakterija. Što dovodi do poremećaja digestivnog sisetema i neugodnih tegoba.

SPELTA

Ova žitarica poreklom iz južne Azije, doneta je na Bliski Istok pre oko 9000 godina i od tada se proširila na celoj teritoriji Evrope. Korišćena je vekovima a onda je njena upotreba zamrla i upotrebljavana je samo kao namirnica u ishrani vrhunskih trkačkih konja.

NUTRITIVNI SASTAV SPELTE

Spelta ima znanto veći sadržaj belančevina, masti i dijetetetskih vlakana od drugih žitarica.
Naročito je važno napomenuti da su dijetetska vlakna spelte rastvorljiva u vodi, što omogućava dobru resorpciju hranljivih materija u organizmu.
Speltino zrno je veoma bogato mineralnim materijama, i vitaminima. Ima znato veći sadržaj vitamina B1 I B2 i nijacina od obične pšenice. Takođe sadrži i veliku količinu selena, čiji nedostatak doprinosi pojavi raka.

NUTRITIVNA VREDOST SPELTE:
  • 1 Šolja kuvane spelte sadrži:
  • 246 kcal
  • 11g proteina
  • 1,6 g masti
  • 51 g uhljenih hidrata
  • 7,6 g vlakana
  • Vitamin E,B, niacin
  • Minerali : cink, gvožđe, mangan, kalcijum, magnezijum, natrijum, mangan, selen.


LEKOVITA SVOJSTVA SPELTE:

Hranljive materije u spelti ne opterećuju digestivni sistem, organizam ih lako usvaja, i brzo ulaze u krvotok. Na taj način ćelije organizma su optimalno isrhranjene i spremne za svakodnevne aktivnosti.
Speltin hleb preporučuje se sportistima. Svojim sastavom spelta može uticati na podizanje imuniteta.
Primena SPELTINOG HLEBA je efikasna kod lečenja crevnih oboljenja, praćenih poremećajem metabolizma, oboljenja bubrega, kod preteranog korišćenja lekova i raznih alergijskih siptomoma prouzrokovanih ishranom.
Podrazumeva se da je lečenja pojedinačnih bolesti potrebno konsultovati lakara, i ne treba prestati sa uzimanjem lekova tokom lečenja.


GDE I PO KOJI CENI NABAVITI SPELTU I SPELTINO BRAŠNO ?

Speltu i speltino brašno možete kupiti u BIO ŠPAJZU u Vašem gradu. Svaki bolje opremljen Bio špajz bi trebao da ima speltu. Cene su izrazito niske u odnosu na to šta nam sve pruža ova dragocena žitarica.
  • Naime cena 1kg speltinog brašna iznosi 280 din.
  • Cena spelte u zrnu 500 gr iznosi 160 din.

                             
Vodite računa o svom telu, to je jedino mesto gde možete da živite ! "Džim Ron"

Priprema i piše
Ksenija Bako
Strukovni Nutricionista-dijetetičar 

уторак, 03. новембар 2015.

ELIXIR ZDRAVLJA


SASTOJCI :
  • 1 ceo oljušten limun
  • 3-5 čena belog luka
  • mala kašika meda
  • 2dl mlake vode
NAČIN PRIPREME :
Limun oprati, oljuštiti staviti u sokovnik. Beli luk takodje. Sve zajedno iscediti. Zatim dodati med i vodu. I vaš imuno elixir je gotov ! 
NAPOMENA: Konzumirati ujutru i uveče na prazan stomak. Ali neophodno je posle pola sata nešto pojesti. Kako ne bi došlo do pada pritiska. Takođe je poželjno oprati zube posle obroka, jer kiselost limuna nagriza zubnu gleđ.

POZITIVNO DEJSVO NA ZDRAVLJE : 
Limun znatno podiže imunitet, on je prirodni atibiotik koji štiti od bakterija i virusa. Njegova kiselost odbija štetne bakterije, ali što je zanimljivo privlači korisne za naš probavni sistem. Mnogi nutricionisti preporučuju limun prilikom mršavljenja jer daje osećaj sitosti i istovremeno podiže energiju umornom telu. Alkalizira organizam i omogućava topljenje masti. Blago deluje na jetru, probavu, krvnu sliku i u kombinaciji sa belim lugom snižava holesterol
Beli luk na prvom mestu snižava krvni pritisak i nivo holesterola u krvi. Takođe je jak antibiotik, primenjuje u sprečavanju prehlade i gripa, povećava imunitet. Potrvđeno je da deluje protiv ćelija tumora, pa je korisno pomoćno sredstvo za lečenje raka. Štiti krvne sudove, smanjuje rizik od srčanog i moždanog udara. Otklanja umor, napetost, uznemirenost i popravlja rasoloženje.
Med je od velike pomoći kod probavnih tegoba, zatvora, gastritisa, čira na želucu. Takođe med može pomoći u podizanju gvožđa i smanjenju masnoća u krvi, kao i čišćenju celog organizma.

Zdravlje je najveće bogatstvo ! 





понедељак, 02. новембар 2015.

SREĆNE PLJESKAVICE SA TUNJEVINOM I OVSENIM PAHULJICAMA-POSNO



Tunjevina je izuzetno zdrava namirnica, bilo da je spremate na roštilju ili je jedete iz konzerve. Ukoliko Vam je dasadio uobičajan ukus tunjevine, evo predloga kako da napravite nešto drugačije i ukusnije. 
Tunjevina je nutritivno bogata namirnica,  jer sadrži minerale poput magnezijuma, selena, kalijuma. Osim toga sadrži velike količine vitamina B-kompleksa i omega -3 masnih kiselina koje su neophodne za zdravu ishranu.
Zbog svog sastava smanjuje simptome DEPRESIJE, ukoliko je redovno konzumirate. Jači imuni sistem, štiti srce,poboljšava zdravlje moga i ublažava bolove u zglobovima
Energetska vrednost na 100g tunjevnine iznosi 108kcal, i čak 23g proteina.



Vreme pripreme : 40 minuta
Količina za: 3 osobe 















SASTOJCI:

1 veća tunjevina sa uljem 160 g 
 Šaka svežeg spanaća 
 2 supene kašike susama
2 Kašike mlevenog lanenog semena 
100g mlevenih ovsenih pahuljica
 1 crni luk 
 2 čena belog luka
 biber po želji(pola kašičice)
1 kašičica kima 
1 kašičica sode bikarbone
1 kašika limunovg soka
voda po potrebi(oko 1dl)
 so po ukusu (pola kašičice)
 listovi zelene salate za dokoraciju


PRIPREMA  :

Dinstati crni i beli luk (na ulju od tunjevine) dok ne porumeni. Zatim dodati tunjevinu, usitnjen spanać,  laneno seme, ovsene pahuljice.
Susam kratko propržiti dok ne dobije svetlo braon boju. Zatim umešati propržen susam u smesu. Začiniti biberom, kimom i posoliti. Na kraju dodati sodu bikarbonu i limunov sok,  sve sastojke dobro promešati kako bi se sjedinili. Dozirati sa vodom po potrebi, dok ne dobijete glatku i kompaktnu smesu. 
Pre oblikovanja pljeskavica, ostavite smesu da odstoji 15 minuta.
Zatim ređati pljeskavice na papir za pečenje , i peći 30 minuta na 200c, uz okretanje posle 15 minuta pečenja.


Prijatno, uživajte u srećnim pljeskavicama ! :)

Pripremila :
Ksenija Bako
Strukovni Nutriconista-dijetetičar


BEAUTY SMOOTHIE


Kao što sam naslov govori Beauty smoothie, pomaze u očuvanju lepote i zdravlja Vašeg tela.
Jer sadrži veliku količinu vitamina (anti-oksidanata),minrela. 

Pozitivno dejstvo ispoljava u vidu :

  • Očuvanje vitke linije
  • Kože
  • Kose
  • Noktiju
  • Imunog sistema

Na sasvim jednostavan i brz način:

Vreme pripreme : 5 minuta

Sastojci : Pola ananasa, jedna banana, šaka malina.

Način pripreme : Voće oljuštiti, usitniti, staviti u blender. Mixati par minuta. Odmah poslužiti. Popiti sveže, u periodu od sat vremena.

Prijatno i uživajte ! :)