Странице

недеља, 20. децембар 2015.

MEDENJACI SA INTEGRALNIM I RAŽENIM BRAŠNOM

 Napokon medenjaci ! Ali sada malo drugačiji i zdraviji. Prvi put sam isprobala ovaj recept i oduševio me... Do sada sam pravila medenjake po maminom starom receptu. Pošto volim da isprobavam nove stvari, odlučila sam da napravim nešto novo i  drugačije. Ovakvi medenjaci mogu stajati veoma dugo, jer ne sadrže životinjske proizvode. Jako su ukusni, i zdraviji su od klasičnih medenjaka. 


SASTOJCI :
  • Šolja integralnog brašna 2dl
  • 2/3 Šolje raženog brašna
  • 1/3 Šolje meda
  • 1/3 Šolje ulja
  • Rendana limunova kora
  • 1/2 Kašičice sode bikarbone
  • 1 Kašičica mešavine začina za medenjake


Za ukrašavanje :
  • 1 Belance 
  • 150 gr šećera u prahu
  • Boja u prahu za kolače
  • 1/2 kašičice limunovog soka
PRIPREMA :

Pomešajte sve suve sastojke. Zatim zagrejte med i ulje i lagano umešajte u pripremljenu smesu. Mesite par minuta dok ne oblikujete čvrstu lopticu. Lopticu umotajte u plastičnu foliju i ostavite preko noći u frižideru.
Razvucite testo i modlama za medenjaka pravite različite oblike.
Ređajte ih na pleh obložen papirom za pečenje. Pecite  na 180c 10 minuta. Ostavite još 5 minuta na sobnoj temperaturi da se stegnu. Zatim ih prebacite na plastičnu tacnu.

Dekorisanje :

Kada se medenjaci ohlade, spremni su za dekorisanje. 
Penasto umitite belance, dodajte šećer, boju i malu kašičicu limunovog soka. Mutite još par minuta. Kada ste dobili glatku homogemu smesu, sipajte je u kesu za zamrzivač i isecite ćošak kako bi mogli lepo crtati po medenjacima. 


Napomena : Ako ipak želite da medenjaci budu posni i u potpunosti zdravi. Umesto ove smese za dekorisanje koristite otopljenu crnu čokoladu. Postupak je isti. 





Neka ovi medenjaci krase Vašu prazničnu trpezu !:) 

Made with love K.B. 

понедељак, 14. децембар 2015.

ZDRAVI NOVOGODIŠNJI KOLAČIĆI SA URMAMA

Svake godine pre novogodišnjih praznika pravimo medenjake. Mislim da je to već postala tradicija. Ove godine odlučila sam da napravim nešto zdravije, grugačije a opet dekorativno i ukusno. Prednost ovih "zdravih medenjaka " jeste to što vam je potrebno samo 30 minuta za njihovu priremu. A znate i sami koliko dugo se prave tradicionalni medenjaci. Ovi kolačići mogu stajati i po dve nedelje, u frižideru. Zasladićete se već nakon jednog kolačića, a opet znate da slatkoću ovim kolačićima daju URME- koje su proglašene za NAJZDRAVIJE VOĆE NA PLANETI ! :)  



SASTOJCI : 


  • Pola šolje mlevenih oraha
  • 2 Kašike kokosovog brašna
  • 1/3 Šolje mlevenih ovsenih pahuljica
  • 1 Kašičica cimeta
  • 1 Kašičica đumbira u prahu
  • Limunova kora
  • 1 Kašika limunovog soka
  • 1 Kašika kokosovog ulja
  • 1 Kašičica meda
  • 1 Šolja otkoštenih urmi mlevenih
Za dekoraciju:
  • 50gr crne WellBE čokolade
  • 1 Kašika ulja, maslinovog ili kokosovog



PRIPREMA :

Samleti orahe, ovsene pahuljice,urme u seckalici. Zatim dodati kokosovo brašno, cimet, đumbir, limunovu koru, limunov sok.

Istopiti med i kokosovo ulje na tihoj vatri, zatim lagano umešati u pripremljenu smesu. Smesu mesiti rukama dok se ne dobije čvrsta i kompaktna loptica. 

Lopticu staviti na papir za pečenje i razvući je oklagijom debljine 0,5 cm. Modlom za medenjake praviti kolačiće u obliku srca, i ređati na papir za pečenje.
Peći 15 minuta na 110 c . I ostaviti još 10 minuta da se stegnu na sobnoj temperaturi. 

Dekorisanje :

Istopiti 50 gr crne čokolade sa 1 kašikom ulja. Kada je čokolada tečna i glatka, umakati samo jednu polovinu kolačića.
Ostaviti 10 minuta da se stegnu, i nakon toga uživati u ovim divnim kolačićima ! 






Zbog čega je zdravo jesti urme ? I naravno ove divne kolačiće :)

  • odličan su izvor gvožđa
  • olakšavaju porođaj
  • regulišu telesnu težinu
  • snižavaju holesterol
  • jačaju srce
  • smanjuju krvni pritisak
  • odlična su hrana za mozak
  • predstavljaju jak energetski stimulans
  • idealna hrana za one koje poste





Provedite ove novogodišnje praznike u RADOSTI, SREĆI, MIRU I VESELJU ! 


Share the love ! :)  K.B.

среда, 09. децембар 2015.

DORUAČAK-TEMELJ DOBROG ZDRAVLJA (6 PREDLOGA ZA ZDRAV DORUČAK)


Doručak - najvažniji obrok u toku dana ! 

"Doručkuj kao kralj, ručaj kao princ, a večeraj kao prosjak." Jeste li čuli za ovu izreku? Da. Živite li prema njoj? Verovatno ne.
Sećate li se kada ste bili dete, a majka bi vam govorila: ‘Doručak je najvažniji obrok u toku dana.’ To nisu babske priče – ova navika rednovog doručkovanja ključna je za zdrav način života.

Ako za doručak uzimate hranu koja Vam obezbeđuje dovoljnu količinu energije minimum 3-4 sata (sproresurbujući uh + proteini)Vi u svom organizmu pravite odličnu podlogu,od koje će zavisiti vaš celodnevni obrok. 

Ako rednovno uzimate zdrav doručak o toku dana je mala verovatnoća da će doći do prejedanja i do posezanja za nezdravim namirnicama. Prostim šećerima ( slatkiši, čokolade, sokovi,peciva od belog brašna ). Koji nam obezbeđuju nagli skok energije i insulina. Ali još brži pad. Pa ubrzo nakon jela, maximum do sat vremena osetite još veću glad. I upadate u taj začarani krug koji Vam onemogućava da smršate i uspostavite zdrav ritam obroka.

Zablude o preskakanju doručka 

Koliko puta sam samo čula ovu rečenicu ‚‚Na dijeti sam,ne doručkujem‚‚ Od ove izjave diže mi se kosa na glavi... Da li vi zaista mislite da ćete brže smršati ukoliko preskačete doručak? 

Hm...Razmislite još jednom. Preskakanje doručka  zapravo usporava gubitak težine jer na taj način usmporavamo  metabolizam. Rekoh metabolizam ? 

Metabolizam je skup hemijskih reakciju koje se odvijaju u živom organimu, kako bi održale život. Metabolički procesi omogućavaju organizmu da raste, da se razmnožava, dobija energiju, reaguje na okolinu.
Odnosno metabolizam je zadužen za razlaganje hrane (vode, masti, ugljenih hidrata, proteina ) koju pojedemo i njeno pretvaranje u energiju.
Dok spavamo metabolizam se usporava, jer ne dobija hranu. Samim tim ako ujutru preskočite doručak vaš metabolizam će ostati usporen i neće dobiti podsticaj za dodatnu energiju. Vaše telo neće otpustiti masti. Već će samo da skladišti .
Mehanizmi za otpuštanje masti se blokiraju, jer telo je u strahu da neće dobiti dovoljnu količinu hrane u toku dana. Pa radi na minimumu, odnosto skladišti energiju (mast) kako bi normalno funkcionisalo u toku dana.

~Ja ne jedem puno ali ne mogu da smršam... ~To je upravo zbog toga što preskačete doručak ili jednostavno što uzimate pogrešne namirnice za doručak . 

Doručak treba da čini 20-40% ukupnog dnevnog obroka . 
Idealan doručak treba da sadrži:
  • Spororesurbujuće šećere - ovsene pahuljice, ražene pahuljice,  integralni hleb, musli, laneno seme, bundevnino seme, suncokretove seme, čija semenke...

  • Mlečne proizvode : jogurt, kefir, kiselo mleko,sirni namaz... 

  • Biljna mleka : sojino mleko, bademovo mleko, pirinčano mleko...

  • Biljne namaze :  humus, kikiriki puter, orahov puter, namaz od brokolija, avokada...

  • Izvori proteina: jaja, tofu, pileće i ćureće grudi- mesne prerađevine. Ako već birate mesne prerađevine neka to budu domaće(bez aditiva i konzervansa) Jedini konzervans u domaćim suhomesnatim proizvodima je kuhinjska so. Proizvodi koji se prodaju na akciji, su uglavnom proizvodi najlošijeg kvaliteta. Sa puno aditiva, emulgatora...Zaista ne želim da znam šta se sve nalazi u njihovom sastavu. Moja preporuka je : izbegavjte ih ! Prednost dajte domaćoj slaninici, kobasici i šunki. Ako već jedete meso.

  • Voće i povrće : svo sveže voće i povrće, jezgrasto voće (badem, orasi...)


Kako i kada pravilno doručkovati ?

U prvih sat vremena po ustajanju iz kreveta, trebali bi uzeti vaš prvi najvažniji obrok - doručak.

Pre doručka na prazan stomak popijte dve čaše mlake vode. Ili iscedite sok jednog limun. Kako bi podstakli rad creva pre nego što uzmete hranu.
Takođe možete napraviti takozvani ELIXIR ZDRAVLJA - koji ubrzava metabolizam, alkalizira organizam, jača imunitet, omogućava otpuštanje masti. 

Recept potražite dole na linku. ---->

http://ksenijinakuhinjica.blogspot.rs/2015/11/elixir-zdravlja.html


Kada ste hidrirali telo vodom ili limunovim sokom. Napravite zdrav i brz doručak.

Evo nekoliko predloga :


1. VOĆNI SMOOTIHE ,za recept kliknite dole na link



2. INTEGRALNI SPELTIN HLEB SA HUMUSOM, ZELENOM SALATOM I MASLINAMA .


RECEPT : Isecite hleb na dve kriške, namažite ranije pripremljenim humusom. Usitnite zelenu salatu i masline i ređajte od gore. 

3. INTEGRALNI HLEB SA KIKIRIKI PUTEROM, BANANOM I CIMETOM 

 
RECEPT : Isecite dve kriške integralnog hleba, namažite kikiriki puterom. Od gore ređajte  iseckanu bananu na male kolutiće, i pospite cimetom. Ukus je neverovatan, sitost zagarantovana. 


4. SPELTIN INTEGRALNI HLEB SA NAMAZOM OD BROKOLIJA, I JAJIMA


RECEPT : Isecite hleb na dve kriške. Zatim kuvajte brokoli na pari oko 15 minuta. Izmiksujte ga sa jednom kašikom maslinovog ulja i jednim čenom belog luka. Namažite na hleb. Od gore ređajte kuvana jaja 2 kom. (7 minuta kuvana u posoljenoj vodi). 
I uživajte ! :) 


5. OVSENA KAŠA SA SOJINIM MLEKOM,BANANOM I MALINAMA


RECEPT : U 1,5 dl sojinog mleka sipajte 3 kašike ovsenih pahuljice i kuvajte od 3-5 minuta, dok smesa ne postane gusta i lepljiva. Nakon toga dodajte 1 kašičicu kaka, 1 kašičicu cimeta i 1 kašičicu meda. Od gore ređajte voće po želji. 


6. GRČKI JOGURT, SA GRANOLAMA I VOĆEM


RECEPT : U manju činiju sipajte grčki jogurt, pospite granolama i iseckanim voćem (1 banana, šaka malina ). I uživajte u ovom zdravom doručku ! :) 



Redovno doručkujte, ubrzajte metobolizam , dajte telu dobro gorivo za svakodnevne aktivnosti.

I biće Vam zahvalno ! :) 


Ksenija Bako S.N.D.

петак, 04. децембар 2015.

ZDRAVE NOVOGODIŠNJE KUGLICE

Insiprisana decembrom, i novogodišnjim praznicima koji nam dolaze. Napravila sam ovu malu slatku, pre svega zdravu poslasticu. Recept je zaista lak, treba Vam maximum 15 minuta da napravite ove predivne kuglice. Idealne su za decu, vegane, i za sve one koje vole slatkiše. Ja obožavam da jedem slatkiše. Ove kuglice mogu jesti bez trunke griže savesti. Jer znam da u svoj organizam unosim nešto kvalitetno, sa puno proteina, vitamina i minerala. A opet preukusno.  Isprobajte i Vi ! :)






SASTOJCI :

  • 1 Šolja Urmi
  • 1 Šolja Badema
  • 1/2 Šolje oraha
  • 1/2 Šolje kandiranih brusnica
  • Rendana kora limuna, i narandže
  • 1 Kašičica cimeta
  • 1 Kašičica mlevenog đumbira
  • 1/2 Kašičice muskatnog orašćića



PRIPREMA :

Sve sastojke usitnite u blenderu ili seckalici(Ako je seckalica veća). Ako je manja, usitnite jedan po jedan sastojak, Nakon toga dobro sjedinite sve sastojke meseći rukama smesu.
Kada ste dobili veću kompaktnu lopticu. Kidajte manje komadiće, oblikujte male kuglice i ređajte u zelene korpice.






Sreća je u malim znacima pažnje ! 





Novogodišnji praznici se bliže, neka ove slatke kuglice zablistaju na Vašoj trpezi ! 

Made with love K.B. 

среда, 02. децембар 2015.

ALKALNA ISHRANA - URAVNOTEŽENA ISHRANA



Ravnoteža je uvek važna, a kada je u pitanju pH ravnoteža. onda morate uraditi sve što je u vašoj moći da je postignete i zadržite. Naime pH ravnoteža predstavnja ravnotežu kiselosti i alkalnosti (baznosti) . Naša krv treba da bude više bazna kako bi održavala organizam zdravim. Baznost organizma postiže se tako što povećavamo unos alkalnih namirnica, i istovremeno smanjujemo unos kiselih namirnica. 

Zašto je važno održavati ph ravnotežu ?


Kada unosimo kisele namirnice, tada naše telo pokušava uspostaviti pH ravnotežu tako da oslobađa minerale sa alkalin delovanjem - kalcijum, fosfor, magnezijum.

Kada ne unosimo dovoljno alkalnih namirnica, tada naše telo te minerale izvlači iz kostiju, zuba i organa. To narušava rad celokupnog imunog sistema, uzrokuje umor i čini nas osetljivim na viruse i i na raznorazne bolesti.

Koje namirnice izabrati kako bi održali pH ravnotežu ?

Na prvom mestu neka to bude povrće, voće, koje je pretežno bazno. Žitarice koje su slabo kisele (proso). 
Naša ishrana obuhvata sve grupe namirnica(Žitarice, mlečne proizvode, meso, masti i ulja, voće, povrće, šećere) ključ je u količini i pravilnoj kombinacija namirnica, koje ćemo svakodnevno konzumirati.

VOĆE



Prema građi ploda voće se razvrstava u šest grupa :
JABUČASTO - jabuka, kruška, dunja, mušmula.
KOŠTIČAVO- trešnja, višnja, kajsija, breskva, šljiva, maslina
JAGODIČASTO I BOBIČASTO - grožđe, jagoda, malina, kupina, borovnica, brusnica, ribizla...
JUŽNO I TROPSKO - limn, narandža, grejfrut, mandarina, smokva, banana, urma, ananas, kvi, nar, mango, papaja, avokado, kokosovo orah.
JEZGRASTO - orah, lešnik, badem, pitomi kesten, rogač, pistaći.
ŠUMSKO- jagoda, malina, kupina, borovnica.

Prema HEMIJSKOM SASTAVU, odnosno prema sadržaju vode i masti :
- voće bogato mastima (jezgrstno voće, masline, avokado, papaja, kokosov orah)- voće grupe deluje acidirajuće (kiselo)
- voće bogato vodom (sve ostalo ) -voće ove grupe deluje alkalizirajuće

U dnevnoj ishrani treba da preovlađuje presna-sirova hrana biljnog porekla čak i do 75% a 25% da bude kuvana hrana.

Dužina varenja sirovog voća :
Zavisi od sadržaja sirovih vlakana, a kod jezgrstog voća i sadržaja masti i ono se vari 1,5 do 3 ili 4 sata. Voće bogato vodom prođe kroz želudac za 30 minuta, 

VOĆE TREBA JESTI ODVOJENO OD OSTALE HRANE ! 

Jer tada deluje najbolje na organizam i ne izaziva digestivne probleme.
Voće koje brzo fermentiše u kiseloj sredini želuca (bobičasto, jagodičasto, koštičavo voće, mango, dinja, papaja i kruške) može da izaziva nadutost, dijareju i slične problema kada se uzima neposredno po drugoj hrani, naročito PROTEINSKOJ
Treba ga jesti 30 min pre galvnog jela ili 2-3 sata posle glavnog jela.

ph vrednost namirnica

Kao što možete videti dole na slici. Namirnice koje imaju pH vrednos preko 7 smatraju se alkalnim ili baznim namirnicama. A namirnice koje imaju pH manju od 7 smatraju se kiselim namirnicama, 7 se smatra neutralnom pH vrednošću.




Tabela namirnica sa pH vrednošću


Ukus namirnice nije ključan u određivanju pH vrednosti u oragnizmu. Naime limun ima kiselost 4,90 ali prilikom varenja i metabolisanja u organizmu njegov pH IZNOSI 6-7. Što znači da limun alkalizira organizam, prilikom varenja. 
Ph voća i povrća u sirovom stanju, dok nije uneto u organizam je različit od ph u organizmu.



POVRĆE

Podela povrća :
  • Lisnato i cvetasto (blitva, spanać, karfiol)
  • Plodovito (paradajz, krastavac)
  • Lukovičasto (crni luk, beli luk)
  • Korenasto i krtolasto (šargarepa, cvekla, celer, rotkva)
  • Leguminoze (grašak, soja, pasulj)


Hemijski sastav povrća

Kao najvažnije komponente povrća smatraju se : ugljeni hidrati, biljna vlakna, vitamini i mineralne materije, organske kiseline i bojene materije. U povrću je prisutna minimalna količina masti, a sadržaj proteina zavisi od vrste povrća. Glavne kompotente koje utiču na energetsku vrednost su ugljeni hidrati. Energetska vrednosti povrća je niska izuzev mahunasto povrće.

Dužina varenja povrća

Svarljivost povrća je visoka, zavisi od postupka pripreme, i kombinaciji sa drugom hranom. 
Dužina varenja zavisi od količine sirovih biljnih vlakana i načina pripreme. Sirovo povrće se duže vari i do 4,5 sati, a termički obrađeno mnogo kraće. Pod uslovom da nije dodata mast. Mast produžuje varenje hrane. 


Povrće predstavlja važan izvro vitamina, pre svega c, zatim vitamina B-grupe, b-karotena.

Tabale br.1 Osnovni nosioci pojednih mineralnih materija
Mineralne materije
Povrće u kome je najviše zastupljeno
Kalcijum
Lisnato zeleno povrće
Kalijum
Paradajz, krompir, spanać
Fosfor
Mahunasto povrće
Gvožđe
Lisnato zeleno povrće
Bakar
Pečurke, mahunasto povrće
Magnezijum
Tamnozeleno lisnato pvrće, mahunasto
Jod
Crni luk, pečurke
Sumpor
Slačica
Cink
Pasulj, spanać, grašak, boranija, pečurke, paradajz
Hrom
Crni biber
Kobalt
Zeleno lisnato povrće
Mangan
Zeleno lisnato, grašak, celer, repa
Molibden
Mahunasto povrće
Selen
Paradajz, luk, prokelj
Flour
Spanać, peršun, šergarepa

Tabela br.2 Povrće kao osnovni nosioci pojednih vitamina

Naziv vitamina
Povrće u kome je najviše zastupljen
Vitamina A
Žuto povrće (šargarepa, sladak krompir, bundeva) spanač, rotkva, proklej, kupus, peršun
B-karoten
Narandžasto I žuto povrće
Vitamin B1
Mahunasto povrće, kupus, spanać, krompir, patlidžan
Vitamin B3
Grašak, zeleno pvroće
Vitamin B5
Mahunasto povrće, pečurke
Vitamin B6
Tamno zeleno lisnato povrće, krompir
Vitamin B11
Zeleno lisnato pvroće. Korenasto povrće, pasulj, grašak, paradajz, spanać
Vitamin H
Paradajz, mahunasto povrće
Vitamin C
Paradajz, peršun, ren, zelene paprike, rotkivce, zeleno lisnato povrće, spanać, kupus, krompir, kelj, beli biber.
Vitamin E
Tamnozeleno povrće, mladi grašak, sladak krompir
Vitamin K
Kupus, karfiol, prokelj, spanać, kopriva, paradajz, šargarema,krompir.
Vitamin P
Crni I beli luk, celer
Vitamin B15
Semenke bundeve



Koje namirnice jesti kako bi alkalizirali organizam ?


Povrće:


  • Brokoli
  • Cvekla
  • Prokelj
  • Kupus, kiseli kupus
  • Zelena salata
  • Spanać
  • Kelj
  • Celer
  • Paprika babura
  • Šargarepa
  • Tikvice
  • Paradajz
  • Vlašac
  • Krastavac
  • Beli luk
  • Grašak
  • Rotkvice



Voće


  • Avokado
  • Banane
  • Kivi
  • Narandža
  • Grejfrut
  • Mandarina
  • Limun
  • Kruška
  • Jabuka
  • Lubenica
  • Ananas
  • Maline
  • Višnje
  • Jagode
  • Mango
  • Papaja


Žitarice





Hrana koja izaziva kiselu reakciju u telu ?


Izbegavajte ! 


Kiselu reakcijuu telu najčešće izazivaju belančevine(proteini) životinjskog porekla. Smatra se da za svakih suvišnih 10g belančevine koje unesemo - izgubimo 100 mg kalcijuma preko urina. Zato ne preterujte sa unosom proteina.

Gazirana pića jer su izrazito bogata fosforom, mineralom koji izvlači kalcijum iz organizma. Što može prouzrokovati osteoporozu, smanjenje koštane mase.

Ne više od dve kafe na dan, jer kafa izaziva kiselost u organizmu, Ometa apsorpciju minerala i vitamina. Zato kafu popijte najmanje 2 sata posle obroka. 
Nikako na prazan želudac ! 

Rafinisane namirnice kao što su beli hleb, kolači, lisnata testa izazivaju kiselost u telu i teraju kalcijum iz kostiju da poništi kiselu reakciju u telu.

Oprez sa tamnim čajevima, koji imaju sličan efekat kao i kafa. 

Izbegavajte masnu hranu, prženu hranu. Prioritet dajte hrani kuvanoj na pari, barenoj, dinstanoj.

Pušenje i pijenje kafe su dve prijateljski povezane navike koje izazivaju kiselost tela.
 Da li i Vi pre nego što otvorite oči zakiselite svoj organizam ? 

 RECEPT ZA JUTARNJI ALKALNI TUŠ ORGANIZMA ! 

Recept možete pogledati dole na linku. Ako dan započnete ovim napitkom, u startu postižete alkalnu vrednost organizma. I vaš dan može da počne !  

http://ksenijinakuhinjica.blogspot.rs/2015/11/elixir-zdravlja.html

Ukoliko preterate sa unosom namirnica koje zakišeljavaju organizam, nakon obroka popijte limunadu, bez šećera. 


" Razmisli o svojim svakodnevnim navikama. I alkaliziraj se pre nego što bude kasno !!! "