Странице

понедељак, 25. јануар 2016.

ZELENI ČAJ I NJEGOVO BLAGOTVORNO DEJSTVOZeleni čajZeleni čaj se izrađuje od lišča koje se suši odmah posle berbe, izostavljajući fermentaciju, pa lišće zadržava zelenu boju, sa finim prijatnim mirisom.

Osušeno lišće i lisni pupoljici čajnog drveta daju veoma ukusan i osvežavajući napitak, najpopularnije piće na svetu. U nekim zemljama naročito u Japanu i Velikoj Britaniji, predstavlja čitav ritual.

Za šta se upotrebljava zeleni čaj ?


U Kini je u upotrebi više od 5000 godina, a poznata je i stara kineska polovica da je bolje "tri dana bez hrane, nego jedan dan bez čaja ". Zeleni čaj možete konzumirati sa limunom, radi neutralisanja gorkog ukusa. Iskreno izbegavala sam zeleni čaj baš zbog tog gorkog ukusa. Ali od kada sam otkrila TEEKANNE zeleni čaj sa limunom i đumbirom, pijem ga svakodnevno. 
Ovaj čaj ima antikancerogano dejstvo, sprečava razvoj ateroskleroze - začepljenja krvih sudova, srčana oboljenja, snižava nivo holesterola, koristi se kod prehlada, i virusa. 

Kako zeleni čaj deluje na gubitak težine ? 

Neki stručnjaci smatraju da je kofein taj koji daje rezultate.  Ipak, preovladava mišljenje da je aktivni sastojak Epigalokatehin galat EGCg taj koji zapravo, dovodi do gubitka težine. EGCg je antioksidans koji neutrališe slobodne radikale, ubrzava metabolizam, i sinižava nivo lošeg holesterola u krvi. Takođe moguče je da deo EGCg pomaže da se kontroliše nivo glukoze u krvi tako što kontroliše apsorpciju ugljenih hidrata u telu. Ovo može pomoći da kontrolišete Vaš apetit što dovodi do mršavljenja.

U kojim slučajevima se ne sme koristiti zeleni čaj ?

Zeleni čaj može smanjiti apsorpciju gvožđa, pa se ne preporučuje kod anemije. U slučaju povećanog unosa coca-cole, guarane, kafe, i energetskih pića, postoji mogućnost preteranog stimulisanja organizma. Pri čemu nastaju : ubrzan rad srca, povećanje krvnog pritiska, pojačano izlučivanje tečnosti, nesanica, gubitak apetita. Zeleni čaj se ne preporučuje u slučaju alergije na kofein, kod nesnice, epilepsije.

Dijeta sa zelenim čajem.

Zelni čaj se obično uzima u dozama 300-400 mg polifenola- aktivne supstance u zelenom čaju. Jedna šolja sadrži 50-100 mg polifenola. Pijete najviše 3-4 šolje dnevno. Naravno pored toga ne smeti uzimate kafu, i druge napitke koje sadrže kofein- Kako ne bi došlo do neželjenog dejstva.


Zdrav izbor hrane sa zelenim čajem je ključ .

Kao kod svake uspešne i zdrave dijete, koja treba da ubrza gubitak težine i održava zdravo telo. Morate da jedete više svežeg povrća i voća, žitarice od celog zrna, beli hleb zamenite integralnim, ribu, belo meso, zdrave masti. Pijte minimum 2l vode na dan.Uzimajte 5 manjih obroka, sa razmakom od 3 sata. 
Ovakav način ishrane održavaće Vam celodnevnu sitost. U isto vreme ne bi trebali da umirete od gladi. Mi svi želimo da vidimo brze rezultate, ali zapamitite ne možete ostati na strogoj dijeti za dugo. Ne preskačite obroke, jer vaše telo će želi da nadoknadi to , ako ne danas onda u nekoj bliskoj budućnosti.

Nadam se da sam Vas uverlia, da je u Vašem najboljem ineteresu da pijete najmanje jednu šolju zelenog čaja svaki dan. Budite uvereni da radite pravu stvar za Vaše telo, i celokupno blagostanje.

Strukovni Nutricionista-diejtetičar
Ksenija Bako
Нема коментара:

Постави коментар