Странице

уторак, 23. фебруар 2016.

BESKVASNI HLEB OD INTEGRALNOG RAŽENOG I SPELTINOG BRAŠNA

Recept za brz, ukusan i zdrav hleb je trunotno pred Vama ! Obožavam ga, pravim ga jednom nedeljno, konzumiram ga svakodnevno, I dalje sam njime oduševljena kao i svi moji ukućani. Zbog toga sam odlučila da ga podelim sa Vama. 


Vreme pripreme: od 1-4h 


SASTOJCI :

200g raženog brašna
200g speltinog brašna
1 Kašika lanenog semena
1 Kašika suncokretovog semena
1 Kašika bundevinog semena
1 Kašičica morske ili himalajske soli
2 Kašike maslinovog ulja
400 ml mlake vode
1 Kašičica sode bikarbone
3 Kašike limuna

PRIPREMA :


Pomešati brašno sa semenkama, dodati maslinovo ulje i vodu. Mešajući sjediniti smesu, i ostaviti da odstoji 2-3 sata na sobnoj temperaturi.

Nakon toga dodati sodu bikarbonu i limunov sok, i sve sastojke još jednom dobro promešati.
Testo sipati u pleh obložen papirom  za pečenje i peći u zagrejanoj rerni na 220c oko 20 minuta, kako bi se napravila hrskava korica. Smanjiti temperaturu na 190c i peći još 40 minuta.
Hleb nakon pečenja umotati u pamučnu krpu, i na taj način čuvati hleb do 7 dana.

UPOZNAJMO RAŽ :


Po hranljivoj vrednosti raž je slična pšenici, s tim što raž sadrži manje glutena a više aminokiseline lizina.

Raž je izvanredan izvor mangana, dijetalnih vlakana, selena, fosfora, magnezijuma i proteina. Bogata je vitaminom E kao i vitaminima B kompleksa.
Raž je bogat izvor dijetalnih vlakana bogatih neceluloznim polisaharidom koji se lako vezuje za vodu, i brzo stvara osećaj sitosti. OVO JE POSEBNO VAŽNO ZA ONE KOJI ŽELE DA SE REŠE SUVIŠNIH KILOGRAMA.
Vlakna iz integralne raži preventivno deluju da ne dođe do naglok skoka glikemije u krvi, pa se prepručuje dijabetičarima. Kao i u ishrani obolelih od kardiovaskularnih oboljenja. Praćeni povišenim holesterolo, trigliceridima.



Pripemila s ljubavlju
Ksenija Bako 
Strukovni Nutricionista-dijetetičar
 



Нема коментара:

Постави коментар