Странице

четвртак, 04. фебруар 2016.

NAJBOLJI CHIA PUDING SA BANANOM I KIVIJEM


Chia je biljka najbogatija Omega 3 masnim kiselinama, proteinima i vlaknima, takođe sadrži značajan broj vitamina, minerala i antioksidansa. Chia seme je odlično za regenaraciju kože, ali i sagorevanje masti, jača organizam i pozitivno utiče na organe za varenje. Kao Nutricionista složila bi se sa tim da je chia seme jedno od najboljih koje možete da konzumirate ukoliko se loše osećate, bez energije. Jer utiče na rad mišića. i oslobađa energiju u vašem telu pa ga često koriste sportisti. Ovo seme sadrži 34% dijetalnih vlakana koja podstiču rad creva, ubrzavaju metabolizam, preporučuju se u prevenciji nastanka raka debelog creva. Zbog velike količine Omega 3 masnih kiselina preopručuje se osobama sa kardiovaskularnim tegobama, jer utiče na jačanje srčanog mišića i mozga. 

Vreme pripreme : 35minuta
Količina za : 1 osobu

SASTOJCI :

150 gr Biljnog mleka - ja sam ovaj put izabrala ovseno 
2-3 Kašike Chia semenki
1 Kašika meda
1/2 Kašičice cimeta
1/2 Banane
1 Kivi
3-4 Oraha

PRIPREMA :

Zagrejte mleko na tihoj vatri, dodajte chia semenke, med, cimet. Skinite sa vatre i ostaviti oko 30 minuta u frižideru. 
Serviranje : isecite kivi u obliku srca i ređajte ga u krug, kada se chia puding zgusnuo sipajte ga u čašu. Od gore ređajte banane i orahe. Ili neko drugo voće po želji.
NUTRITINVA VREDNOST CHIA SEMENKI u 100 g : 

Energetska vredonst - 486 kcal
Masti - 31 g
   od toga :
zasićene masne kiseline - 3,3 g
polinezasićene masne kiseline 24g
mononezasićene masne kiseline 2,3 g
transmasne kiseline 0,1 g
Ugljeni hidrati 42 g
Dijetalna vlakna 34 g
Belančevine 17 g

GDE I PO KOJOJ CENI KUPITI CHIA SEMENKE ?

Prilikom kupovine prehrambenih proizvoda, prioritet dajem organskim proizvodima. Jer želim da verujem, da nisu tretirani raznoraznim hemikalijama. I ne želim u svoj organizam da unosim  nepotrebne otrove. Chia semenke možete kupiti u bolje opremljenoj prodavnici zdrave hrane. Ili putem interneta.
Malu kesicu chia semenki od 50 g , platila sam 250 dinara. Cena jeste malo veća. Ali benefit chia semenki i njihovog uticaja na organizam, ne može se izkazati u novačanoj protivvrednosti. 
 Jer zdravlje je najveće bogatstvo ! 
Pripremite Chia puding i uživajte u njegovim blagodetima ! Ksenija Bako
Strukovni Nutricionista-dijetatičar

Нема коментара:

Постави коментар