Странице

среда, 06. април 2016.

UKUSNA I ZDRAVA HELJDA SA ŠAMPINJONIMA

Heljda kao biljna namirnica sadrži visokovredne proteine , sa osam esencijalnih aminokiselina, od kojih je najviše zastupljena aminokiselina Lizin.
Heljda je idealna namirnica za sportiste, ljude koji podnose visoke fizičke napore. Može se koristiti u savremenoj ishrani- Vegani. Jer zamenjuje crveno meso, ali organizam podmiruje sa visokovrendim proteinima.  Pored svega navednog heljda ne sadrži gluten, zbog toga je pogodna za alergične osobe. Ishrana ovom dragocenom namirinicom, se može uvrsiti u mnoge dijetetske progame. Prisustvo vlakana daje duži osećaj sitosti, smanjuje apetit, povećava fizičku energiju i mišićmu masu a otklanje suvišne masne naslage. 







Vreme pripreme : 40 minuta
Kalorijska vrednost po porciji : 250kcal 
Količina za : 4 osobe 

SASTOJCI :

250g Heljde u zrnu
400g Šampinjona
1 Praziluk
2 čena belog luka
3 Kašike Maslinovog ulja
3 Kašike paradajz pirea(može i bez njega)
So, biber
Od začina koristila sam Kari




PRIPREMA :

U dubljoj posudi, na srednjoj vatri protpžitI heljdu 3-4 mimuta. Nakon toga zalijtI sa 600 ml tople vode, kada dođe do ključanja posolit i dodati listiće lovora. Kuvati poklopljeno oko 10 minuta. Zatim heljdu umešati u posudu sa šampinjonima. 

U međuvremenu, u dubljem tiganju na maslinovom ulju propržiti usitnjen praziluk i beli luk, kad omekša dodati šampinjone sečene na kockine i posoliti i pobiberiti i dinstati poklopljeno dok šampinjoni ne puste tečnost pa ta tečnost ispari (oko 20 minuta). Na pola kuvanja dodati paradajz pire. 
Pred kraj dinstanja dodati skuvanu Heljdu i Kari, još malo prodinstati oko (5-10minuta).

Servirati toplo uz svežu salatu, kao samostalan vegetarijanski ručak. 


Pripremila :
Ksenija Bako
Strukovni Nutricionista-dijettičar

Нема коментара:

Постави коментар