Странице

среда, 30. новембар 2016.

ČORBA OD BUNDEVE - JESENJA TAJNA VITKOSTI I ZDRAVLJA

BUNDEVA ! Takozvana kraljica jeseni, pre svega bogata je beta-karotenom (narandžastim pigmentom koji se u našem organizmu pretvara u provitamin A, koji je dobro poznat antioksidans). Sadrži čak 90% vode i samo 35kcal na 100g , zbog toga je idealna namirnica , ukoliko ste na dijeti ili želite da očistite vaš organizam. Takođe sadrži veliku količinu dijetalnih vlakana, i  pruža dugotrajan osećaj sitosti. Zagreva organizam, i utične na izbacivanje vode, i što je najvažnije savršeno prija nepcima.




SASTOJCI : 


1 kg bundeve
1L ključale vode
1 Glavica crnog luka
1 Čen belog luka
2 cm svežeg đumbira 
2 kašike maslinovog ulja
3 Kašičice morske soli
1/2 Kašičice bibera
1/2 Kašičice mlevene paprike
Sok od 1 pomorandže 

PRIPREMA:

Usitniti crni i beli luk, i kratko prodinstati na ulju. Zatim dodati bundevu isečenu na kockice, i nalijti ključalom vodom. Kako bi skratili vreme kuvanja. Kuvati oko 10 minuta dok bundeva ne omekša. Kada bundeva omekša, skolinti šerpu s ringle i sve ispasirajte štapnim mikserom. Vratiti na ringlu, dodati začine i pustite da se još malo krčka. Pred kraj kuvanja umešati sok od pomorandže. 

Servirati toplo uz bundevino seme,  pavlaku ili kokosovo mleko.












Uživajte u neverovatnom ukusu, sa onima koje volite ! 


Priprema i piše
Ksenija Bako
Strukovni Nutricionista-dijetetičar 

Нема коментара:

Постави коментар