Странице

петак, 18. новембар 2016.

ZELENI RIŽOTO SA AVOKADOM I DIMLJENIM LOSOSOM

Avokado blagotvorno deluje na celi organizam, a posebno je koristan kod problema sa srcem,i krvnim sudovima. Odličan je za ubrzavanje metabolizma i regulaciju probave. Danas je avokado jedna od glavnih namirnica vegetarijanske ishrane jer sadrži masti i proteine pa se koristi kao zamena za mesne namirnice. 
Iako ga mnogi izbegavaju jer sadrži najviše masnoća od bilo kojeg drugog voća, njegovo konzumiranje se koristi ukoliko želite smršati. Razlog tome je što avokado sadrži nezasićene masne kiseline koje podstiču mršavljenje, a dobre su i za zdravlje. Uz najveći sadržaj masnoće, avokado je i jedan od najvećih izvora vlakana koja ubrzavaju probavu i daju osećaj sitosti stoga ne morate imati strah da ćete konzumacijom avokada usporiti mršavlje.Zbog toga ovaj prekusan rižoto možete jesti kako za ručak tako i za večeru,i možete biti sigurni da u svoj organizam unosite hranu bogatu svim hranljivm materijama. Neophodnim za pravilno funkcionisanje celokupnog organizma.




Vreme pripreme : 30 minuta
Količina za : 3 osbe

Sastojci :

1 Šolja pirinča
3 Šolje vode
1 Veći avokado
100 ml ključale vode
2 Čena belog luka
1 Kašičica soli
1/2 Kašičice bibera
100g dimljenog lososa

Priprema :

Sipati vodu u manju posudu, pred samo ključanje dodati pirinač. Kuvati poklopljeno na tihoj vatri oko 10 minuta. Skinuti sa vatre, i ostaviti da odstoji u poklopljenoj posudi još 10 minuta.

Priprema sosa od avokada :

Avokado, beli luk, i začine staviti u blender, zatim dodati ključalu vodu. Blendirati dok se ne dobije glatka smesa. 

Pirinač pomešati sa sosom od avokada, od gore ređati dimljeni losos isečen na tračice.





Priprema i piše 
Ksenija Bako
Strukovni Nutricionista-dijetetičar

Нема коментара:

Постави коментар