Странице

среда, 27. јануар 2016.

ČOKLADNI INTEGRALNI KEKSIĆI



SASTOJCI:
100 gr ovsenih pahuljica
100 gr heljdinog brašnja
100 gr mlevenih oraha
1 Kašika lana
1 Kašičica sode bikarbone
1 Kašičica začina za medenjake (ili mešavina cimeta, đumbira, muskatnog oraščića. klinčića)
1 Kašika kakao praha
100 gr crne čokolade
2-3 Kašike meda
50 gr kandiranih brusnica
80 ml biljnog mleka
100 ml maslinovog ulja


PRIPREMA :
Usitnite ovsene pahuljice i orahe u seckalici. U to dadajte heljdino brašno, laneno seme, sodu bikarbonu, začine, kakao prah, izlomljenu crnu čokoladu na sitne kockice, kandirane brusnice.
Zatim dodajte ulje, mleko i med na kraju, prethodno zagrejan na tihoj vatri.
Mesite smesu par minuta, dok se svi sastji ne sjedine. I ostavite je u frižideru 30 minuta.
Nakon toga oklagijom razvucite testeo, i malo čašicom oblikujte keksiće. Ređajte na pleh obložen papirom za pečenje. 
Pecite u zagrejanoj rerni na 180c oko 20 minuta.
Keksiće servirajte po želji, idealno se slažu uz džem od kajsija ili malina.



Prijatno ! :) 

Pripremila s ljubavlju 
Ksenija Bako 


понедељак, 25. јануар 2016.

ZELENI ČAJ I NJEGOVO BLAGOTVORNO DEJSTVO



Zeleni čaj



Zeleni čaj se izrađuje od lišča koje se suši odmah posle berbe, izostavljajući fermentaciju, pa lišće zadržava zelenu boju, sa finim prijatnim mirisom.

Osušeno lišće i lisni pupoljici čajnog drveta daju veoma ukusan i osvežavajući napitak, najpopularnije piće na svetu. U nekim zemljama naročito u Japanu i Velikoj Britaniji, predstavlja čitav ritual.

Za šta se upotrebljava zeleni čaj ?


U Kini je u upotrebi više od 5000 godina, a poznata je i stara kineska polovica da je bolje "tri dana bez hrane, nego jedan dan bez čaja ". Zeleni čaj možete konzumirati sa limunom, radi neutralisanja gorkog ukusa. Iskreno izbegavala sam zeleni čaj baš zbog tog gorkog ukusa. Ali od kada sam otkrila TEEKANNE zeleni čaj sa limunom i đumbirom, pijem ga svakodnevno. 
Ovaj čaj ima antikancerogano dejstvo, sprečava razvoj ateroskleroze - začepljenja krvih sudova, srčana oboljenja, snižava nivo holesterola, koristi se kod prehlada, i virusa. 

Kako zeleni čaj deluje na gubitak težine ? 

Neki stručnjaci smatraju da je kofein taj koji daje rezultate.  Ipak, preovladava mišljenje da je aktivni sastojak Epigalokatehin galat EGCg taj koji zapravo, dovodi do gubitka težine. EGCg je antioksidans koji neutrališe slobodne radikale, ubrzava metabolizam, i sinižava nivo lošeg holesterola u krvi. Takođe moguče je da deo EGCg pomaže da se kontroliše nivo glukoze u krvi tako što kontroliše apsorpciju ugljenih hidrata u telu. Ovo može pomoći da kontrolišete Vaš apetit što dovodi do mršavljenja.

U kojim slučajevima se ne sme koristiti zeleni čaj ?

Zeleni čaj može smanjiti apsorpciju gvožđa, pa se ne preporučuje kod anemije. U slučaju povećanog unosa coca-cole, guarane, kafe, i energetskih pića, postoji mogućnost preteranog stimulisanja organizma. Pri čemu nastaju : ubrzan rad srca, povećanje krvnog pritiska, pojačano izlučivanje tečnosti, nesanica, gubitak apetita. Zeleni čaj se ne preporučuje u slučaju alergije na kofein, kod nesnice, epilepsije.

Dijeta sa zelenim čajem.

Zelni čaj se obično uzima u dozama 300-400 mg polifenola- aktivne supstance u zelenom čaju. Jedna šolja sadrži 50-100 mg polifenola. Pijete najviše 3-4 šolje dnevno. Naravno pored toga ne smeti uzimate kafu, i druge napitke koje sadrže kofein- Kako ne bi došlo do neželjenog dejstva.


Zdrav izbor hrane sa zelenim čajem je ključ .

Kao kod svake uspešne i zdrave dijete, koja treba da ubrza gubitak težine i održava zdravo telo. Morate da jedete više svežeg povrća i voća, žitarice od celog zrna, beli hleb zamenite integralnim, ribu, belo meso, zdrave masti. Pijte minimum 2l vode na dan.Uzimajte 5 manjih obroka, sa razmakom od 3 sata. 
Ovakav način ishrane održavaće Vam celodnevnu sitost. U isto vreme ne bi trebali da umirete od gladi. Mi svi želimo da vidimo brze rezultate, ali zapamitite ne možete ostati na strogoj dijeti za dugo. Ne preskačite obroke, jer vaše telo će želi da nadoknadi to , ako ne danas onda u nekoj bliskoj budućnosti.

Nadam se da sam Vas uverlia, da je u Vašem najboljem ineteresu da pijete najmanje jednu šolju zelenog čaja svaki dan. Budite uvereni da radite pravu stvar za Vaše telo, i celokupno blagostanje.





Strukovni Nutricionista-diejtetičar
Ksenija Bako




субота, 23. јануар 2016.

ZDRAV BROWNIE KOJI SE NE PEČE

Helloo, konačno malo sunca da uhvatim i sa Vama da podelim ovaj divan recept. Ako ste primetili svi moji recepti su zaista laki i trudim se da vreme pripreme bude što kraće. Živimo brzo, hranimo se brzom hranom. Pa želim da Vam pokažem da zdrava hrana može biti zaista BRZA ! Često čujem nemam vremena zdravo da se hranim, skupo je... Opravdanja, opravdanja... Ako posvetimo imalo vremena svojoj ishrani, nećemo morati posvećivati vreme lekaru.
Ovaj brownie idalna je užina, na poslu, na fukltetu, u školi. Pripremite ga dan ranije, i uživajte u zdravoj enrgetskoj bombi. 


Vreme pripreme : 15 minuta
Količina za : 15-20 komada

SASTOJCI :

  • 1 Šolja kokosovog brašna
  • 1 Šolja mlevenih oraha
  • 1/2 Šolje mlevenih ovsenih pahuljica
  • 1 Banana
  • 2 Manje jabuke
  • 2 Kašike kokosovog ulja
  • 3 Kašike biljnog mleka
  • 2 Kašike suvog grožđa
  • 2 Kašike kakaa
  • 3 Kašike meda
  • 1 Kašičica cimeta
  • 1/2 Kašičice đumbira


Za glazuru :

  • 70 gr Well BE crne čokolade
  • 5 kašika biljnog mleka



PRIPREMA : 


Pomešati suve sastojke : kokosovo brašno, orahe, ovsene pahuljice, kakao prah, začine, suvo grožđe.
Usitniti  jabuke i bananu u pire i dodati u suve sastojke, mesiti rukama par minuta.
Zagrejati kokosovo ulje i med, polako dodati u pripremljenu  smesmu. 
Biljno mleko dodati na kraju, količina zavisi od gustine smese.
Mesiti rukama par minuta kako bi se sastojci dobro sjedinili. Smesu ravnomerno rasporediti  u manji pleh obložen papirom za pečenje.

Glazura : Na tihoj vatri istopite crnu čokoladu sa biljnim mlekom. Kada ste dobili glatku smesu, premažite je preko brownia. 
Kada je brownie gotov, ostavite ga u zamrzivaču sat vremena da se stegne. Nakon toga isecite kocke po želji.


Prijatno i uživajte ! :) 

Made with love K.B. 



  

петак, 22. јануар 2016.

HRSKAVE ROLNICE SA POVRĆEM NA KINESKI NAČIN

Hrskavo, sočno, aromatično... Ukus dalekog istoka, u mojoj kuhinjici ! Neodoljiv ukus i miris, zagolicaće vam sva čula. 
Isprobajte i Vi, podelite ovo jelo sa svojim najmilijima. 


Vreme pripreme : 50 minuta
Količina za :  10-15 rolnica


SASTOJCI :



  • 10 kom. Heljdinih kora, presečenih na pola 
  • 200 gr Pečuraka
  • 1 Praziluk
  • 2 Šargarepe
  • 100gr Kupusa 
  • 1 Čen belog luka
  • 2cm Korena svežeg đumbira
  • 3 Kašike soja sosa
  • 1/2 Kašičice cimeta
  • 1/2 Kašičice karija
  • 1 Kašičica meda
  • 1 Kašičica soli
  • Za premazivanje kora : 4 Kašike ulja i 4 Kašike vrele vode


PRIPREMA :


Usitnite povrće , i sve zajedno dinstajte oko 10-15 minuta, dok ne omekša. Pred kraj dodajte soja sos, začine, med i sve dobro promešajte.
Isecite jednu koru na pola, kako bi rolnice bile manje i premažite je uljem i vodom.
Na jednu polovinu kore stavite po jednu kašiku pripremljenog punjenja od povrća. Urolajte rolnicu sa svih krajeva (kao sarmu). Kako smesa ne bi izlazila napolje prilikom pečenja. 
Rolnice ređajte u pleh obložen papirom za pečenje i premažite ih preostalim uljem i vodom.
Peći na 200c oko 30 minuta. 





Uz pomoć ruku Vama drage osobe, rolnice će biti još lepše i ukusnije. :) Kako glasi ona stara ? "Ljubav na usta ulazi".  Zato zaposlite Vaše ručice i poklonite nekome ljubav ! 

уторак, 19. јануар 2016.

ZDRAV DORUČAK IZ TEGLE


Na oko izgleda kao običan sokić iz tetrapaka. A u suštini  je kompletan visoko hranljiv obrok. Možete ga konzumirati kako za doručak tako i za večeru. Dok pripremam ovaj moj zdrav šejkic, moji ukućani komentarišu u čudu kako se mogu od toga najesti. Moj odgovor na sve njihove komentare jeste da je pijem duplo zdraviji, i bogatiji vitaminima i mineralima obrok od svega što se trenutno nalazi  na stolu. Sabrala sam kalorije i videla da ovaj obrok zaista u potpunosti menja doručak. Naime ovaj Šejk ima 346 kcal. A budite sigurni  da u svoje telo unosite dovljno proteina, vlakana, ugljenih hidrati(ne prostih šećera) nezasićenih masti  samo u jednom napitku.

Njegove dobre strane : Daje telu energiju, podstiče varenje, poboljšava probavu, reguliše metabolizam. Hrani telo vitaminima, idealan je  u zimskim danima, kada vrebaju prehlade i  virusi. 

Zamenite Vaš svakodnevni doručak ovim Šejkom, i ne plašite se nećete ostati gladni ! Vaše telo biće Vam zahvalno. 




Vreme pripreme : 5 minuta
Kalorijska vrednost 346 kcal 

SASTOJCI :


  • 200 ml pirinčanog organskog mleka
  • 1 Banana
  • Šaka smrznutih malina  - 50 gr
  • 1 Kašičica organskog kakao praha
  • 2 Supene Kašike mlevenih badema 
  • Cimet po želji
  • 1 Urma


PRIPREMA :

Sve sastojke stavite u blender i mixajte dok se ne napravi homogena smesa. Popijte ga odmah. Nakon stajanja dolazi do oksidacija vitamina i minerala. Što smanjuje pozitivno dejstvo, na organizam. 




Živite u skladu sa prirodom, i uzimajte sve plodove koje nam ona pruža ! 



уторак, 12. јануар 2016.

EGZOTIČNA SLATKO-KISELA SALATA


Sto grama sirovog kupusa sadrži čak 42 mg vitamina C. Društvo mu prave vitamin A i folna kiselina, kao i minerali magnezijum, gvožđe, fosfor, kalcijum, kalijum, natrijum, Sirov crveni kupus ako se često jede pomoćiće Vam u regulisanju anemije. Odnosno poboljšanja krvne slike i povećanja gvožđa. Takođe utiče na mršavljenje. Ako za ručak pojedete ovakvu činijicu salate. znatno manje ćete pojesti ostalu hranu. Probava će Vam biti redovnija a imunitet jači. 






SASTOJCI :

  • 1 Manja glavica crvenog kupusa
  • 1 Zelena jabuka
  • 3 Kašike OLITALIA maslinovog ulja
  • 2 Kašike liumovog soka
  • 1 Kašika meda
  • prstohvat soli
  • prstohvat mlevenog đumbira


PRIPREMA :

Krupno narendajte kupus i jabuku, prelijte maslinovim uljem i medom. Zakiselite po ukusu, đumbir i so dodajte na kraju. 






Pripremite ovu okusnu salatu, i očistite i ojačajte organizam ! 

понедељак, 11. јануар 2016.

DOMAĆA ZDRAVA VERZIJA BOUNTYA

Kokooooooos, moj najomiljeniji sastojak u kolačima, kozmetičkim preparatima. Obožavan ukus kokosa, naravno i Bauntya. Ali svi znamo da sadrži previše rafinisanog šećera i raznorasnih aditiva. Odlučila sam da napravim ove zdrave čokoladice koje neodoljivo podsećaju na Baunty. Moji ukućani  kaže da su čak i lepše. Isprobajte i Vi i podelite Vaša iskustva u komentaru.  









Vreme pripreme : 30 minuta
Količina za :  8 čokoladica



SASTOJCI :

  • 1/2  šolje mlevenih badema
  • 1/2 Šolje kokosovog brašna
  • 1/4 Šolje agava sirupa ili meda 
  • 2 Kašike kokosovog ulja
  • 1 Kašičica vanila ekstrakta
  • 1 Kašika limunovog soka
  • 70 gr crne WELLBE čokolade sa 70% kakaa
  • 1 Kašika ulja

PRIPREMA :

Sjedinite sve sastojke, kokosovo ulje istopite na tihoj vatri i dodajte ga na kraju. Umesite kompaktnu smesu.
Ako smesa nije dovoljno čvrsta, ostaviti je u frižideru 10 minuta. Zatim rukama oblikujte čokoladice, i ostavite ih u frižideru 15 minuta.


Istopite čokoladu na tihoj vatri sa malo ulja. Kada je postala tečna, umočite čokoladice sa obe strane. Sačekajte par minuta da se čokolada stegne i uživajte u očaravajućem ukusu domaćeg Bauntya. 




Made with love 

K.B. 




субота, 09. јануар 2016.

ČOKOLADNE KUGLICE SA URMAMA I ROGAČEM

Verovatno ste primetili moje oduševljenje ovim tipom zdravih poslastica. Sirove kuglice na bazi suvog voća i orašastih plodova. Bez dodataka šećera, margarina, jaja i ostalih nepotrebnih sastojaka. Slobogdno mogu reći da ove kuglice pripadaju najzdravijem tipu slatkiša. Ja sam osoba koja voli da jede slatko, i ne može da živi bez njega. Pa tražim zdraviju alternativu, i uživam u deljenju ovakvih recepata sa Vama :) ! 



Vreme pripreme : 10 minuta
Količina za 15-20 kuglica



SASTOJCI :


  • 1 Šolja urmi
  • 1 Šolja oraha
  • 2 Kašike organskog kakao praha
  • 3 Kašike mlevenog rogača
  • 1 Kašičica cimeta
  • 2 Kašike limunovog soka

PRIPREMA:

Sve sastojke usitnine u seckalici, i umesite kompaktnu lopticu. Rukama oblikujte kuglice i dekorišite po želji. 

Napomena : Kuglice mogu stajati u frižideru do 10 dana, naravno ako ih do tad ne pojedete. :) 



Kada osetite umor, ne posežite za kafom. Pojedite dve čokoladne kuglice i osećaćete se znatno bolje ! 

петак, 08. јануар 2016.

VARIVO SA POVRĆEM, PEČURKAMA I LEBLEBIJOM

Idealan zdrav i lagan ručak, nakon novogodišnjih i Božićnih praznika. Vreme je za čišćenje Vašeg organizma. Zamenite mesni ručak, baš ovakvim jelom sa povrćem. Ne brinite nećete ostati gladni, jer leblebija ima visoku hranljivu vrednost, i duplo više GVOŽĐA od jednake količine mesa. Pokrenite se i očisite telo od teške i masne hrane! Jedite više povrća i voća, i Vaše telo biće Vam zahvalno.





     SASTOJCI :

  • 1 Kesa mešavine frikom povrća
  • 250 g Šampinjona 
  • Glavica crnog luka
  • 2 Čena belog luka
  • 3 Kašike ulja
  • 1/2 tegle Kuvane leblebije - ili možete sami skuvati leblebiju i na kraju je umešati u jelo
  • 450 ml paradajz soka
  • 1 Kašičica soli
  • 2 Kašike soja sosa
  • 1 Kašičica karija 

PRIPREMA :

Kratko propržite na ulju beli i crni luk , dok ne porumeni. Zatim dodajte pečurke i 1dl vode. Ostavite pečurke da se krčkaju 15 minuta uz povremeno mešanje. Zatim dodajte paradajz sos i kuvajte još 15 minuta. Pred kraj dodajte soja sos, kari, so po ukusu. 
Kada se sos zgusno umešajte leblebiju, kuvajte još par minuta, i Vaše jelo sa povrćem je spremno. Idealno se slaže uz beli i integralni pirinač.








Zdravlje na usta ulazi ! 

K.B.

понедељак, 04. јануар 2016.

AMERIČKE PALAČINKE SA BANANOM I OVSENIM PAHULJICAMA

Evo recepta za zdrav i brz doručak. Kombinacija banana i ovsenih pahuljica pruža Vašem telu odličnu nutritivnu podršku. Sitost je zagarantovana u trajanju 3-4 sata.  Takođe svi znamo da banana poboljšava raspoloženje i utiče na lučenje seratonina. Pa je to još jedan razlog zbog kojeg bi trebali da pripremimo baš ovakav doručak. 




Vreme pripreme :15-20 minuta
Količina za : 5 palačinki

SASTOJCI :

  • 2 Banane
  • 1 Veća šolja  mlevenih ovsenih pahuljica
  • 1/2 Šolje biljnog mleka
  • 1 Kašičica cimeta
  • 1/2 Kašičice đumbira

PRIPREMA :

Sve sastojke umutiti mikserom. Kada ste dobili tečnu homogenu smesu, pecite palačinke na tiganju koji se ne lepi. Palačinke su ispečene kada ravnomerno porumene sa obe strane .  

Idealno se slažu uz sve voćne namaze,  ja sam koristila džem od kajsija. 



Prijatno ! :)