Странице

уторак, 29. март 2016.

PROLEĆNI RIŽOTO SA POVRĆEM I KARIJEM

Niskokaloričan prilog ili glavno jelo bogato dijetalnim vlaknima, vitaminima i menaralima. Naime 1 šolja kuvanog integralnog pirinča sadrži 216 kcal. Integralni pirinač predstavlja dobar izvor magnezijuma 83,85mg, kalcijuma 19,50 mg, folne kiseline 7,80mg, kao i vitamina B kompleksa. Naučno je dokazano da dijetalna vlakna sadržana u pirinču i integralnim žitaricama utiču na smanjenje težine. Pirinač ne sadrži gluten, lako se vari i obezbeđuje našem telu energiju i produženi osećaj sitosti. (Zbog niskog Glikemijskog indeksa, preporučuje se dijabetičarima). Odlično se kombinuje sa povrćem, ribom , belim mesom. Uvrstite ovo jelo u Vaš nedeljni jelovnik i uživajte u njegovim blagodetima ! :) 


Vreme pripreme : 45 minuta
Količina za : 3-4 osobe 

SASTOJCI :

1 šolja 2dl integralnog pirniča 
2 šolje vode
1 pakovanje FRIKOM CARSKE MEŠAVICE SMRZNUTOG POVRĆA
4 Kašike ulja
So, biber, kari prah

PRIPREMA :

Pirinač oprati hladnom vodom, u šerpu sa poklopcem staviti dve kašike ulja i kratko ga propržiti. Zagrejati dve šolje vode do ključanja i prelijti pirinač, zatim ga poklopiti i kuvati na tihoj vatri oko 25 minuta. 
Dok se pirinač kuva, u drugoj posudi (voku) propržiti sa 2 kašike ulja smrznuto povrće - oko 10minuta, i dodati skuvani pirinač.
Dobro promešati kako bi se sjedinilo, povrće sa pirinčem i dodati začine po ukusu. Kuvati još 5-10 minuta, dok pirinač ne omekša. Kada je rižoto pri kraju, skinite ga sa vatre i ostavite poklopljeno još 10 minuta.

Servirati kao prilog uz grilovano meso, ribu ili tofu.


Prijatno ! 

Kuva i piše : Ksenija Bako 
Sturkovni Nutricionista-dijetetičar

среда, 02. март 2016.

VITAMINSKA ČORBA OD POVRĆA

Svi znamo da čorba može biti odličan saveznik pri gubitku suvišne telesne mase i održavanja vitke linije. Naime čorba kao predjelo smanjuje ukupan unos kalorija unesenih u glavnom obroku. Osim povoljnog uticaja na telesnu masu, čorba od povrća je i dokazani saveznik u borbi protiv virusa i prehlada. Naime smatra se da toplina pomaže u izbacivanju sekreta iz pluća i sinusa, a tečnost pri tom sprečava dehidrataciju.


Vreme pripreme : 50 minuta
Kočina za : 4-5 osoba


SASTOJCI :

1 Manja glavica brokolija
2 Šargarepe
1/2 crnog luka
2 Manja krompira
1 Peršun
1/2 Celera
3 Kašike ulja
1,5 l vode
So, biber
Suvi peršun

PRIPREMA :


U dubljoj šerpi na ulju propržiti sitno iseckan crni luk. 
Kada luk omekša u šerpu dodati preostalo povrće, i naliti sa 1,5 l ključale vode.
Povrće kuvati oko 20 minuta, omekšalo povrće vaditi rešetkastom kašikom u bleder i ustniti ga. Usitnjeno povrće vratiti u šerpu sa vodom u kojoj se kuvalo. Kuvati još 25-30 minuta. 
5 minuta pred kraj kuvanja, dodati so i začine. Ukoliko Vam je čorba retka, umešajte 1 kašiku brašna.
Služiti toplo, uz integralni tost hleb ili integralne štapiće.








Pripremila s ljubavlju
Ksenija Bako
Strukovni Nutricionista-dijetetičar