Странице

четвртак, 23. фебруар 2017.

HUMUS - VISOKOPROTEINSKI NAMAZ OD LEBLEBIJA

Isprobala sam mnoge verzije humusa, prilagođavala sam ga prema svom ukusu. I shvatila sam da mi se najviše sviđa upravo ovaj recept, koji danas delim sa Vama. Ovaj egzotični namaz koji potiče sa Bliskog istoka, pored neodoljivog ukusa, bogat je hranljivim materija bitnim za funkcionisanje celokupnog organizma. Leblebija ima duplo više GVOŽĐA od jednake količine Mesa, pa se preporučuje u ishrani anemičnih osoba. Pored toga odličan je izvor kalcijuma, cinka, fosfora, magnezijuma, folne kiseline, bakra, mangana i proteina. Masti koje se mogu naći u leblebiji su polinezasićene -omega 3 masne kiseline, koje su zdrave za naš organizam posebno za kardiovaskularni sistem.
Upotreba humusa se preporučuje kod osoba sa povišenim holesterolom i trigliceridima. Kod sportista, kod dece u razvoju. I kod svake osobe koja želi da očuva dobro zdravlje. 


SASTOJCI :

200g Sirove leblebije
100ml Hladne vode
2 Čena belog luka
2 Kašike limunovog soka
2 Kašike maslinovg ulja
2 Kašike tahini paste (susamova pasta)
2 Kašike proprženog susama
2 kašičice soli

Za crveni humus :
- 1\2 kašičice ljute paprike
Za zeleni humus :
- Veza peršuna


PRIPREMA :

Priprema leblebije : Prelijti suva zrna vodom, da bude oko tri puta više nego leblebije, i ostaviti preko noći. Ujutru je potrebno leblebije procediti i isprati. Staviti leblebije u šerpu, nalijti vodom da bude oko tri puta više vode i dodati kašičicu sode bikarbone. Kuvati na tihoj vatri oko 30-40 minuta. dok zrna potpuno ne omekšaju (skoro na ivici raspadanja).

Priprema humusa :
Podeliti sve sastojke na dva dela, u jednu polovinu dodati mlevenu ljutu papriku i blendirati dok se ne dobije glatka tekstura. U drugu polovinu dodati vezu peršuna i ponoviti postupak. 
Humus čuvati u frižideru u zatvorenoj posudi i do sedam dana.
Možete ga koristiti kao namaz za sendviče, kao preliv za salatu, ili kao umak za sirovo povrće.



Priprema i piše :
Ksenija Bako
Strukovni Nutricionista-dijetetičar


Нема коментара:

Постави коментар